Microsoft обяви своите планове да интегрира DNS over HTTPS (DoH) в Windows 10 в опит да запази поверителността на обменяния между системата и Интернет трафик възможно най-висока.

Присъстващ вече във Firefox и Chrome, поддръжката на DoH в Windows ще означава криптирани DNS заявки, което означава край на обмена на търсените домейн имена във вид на открит текст. Според компанията, DNS криптирането няма да се нуждае от DNS централизация, ако операционните системи и интернет доставчиците въведат този тип защитен метод. Microsoft обещава, че конфигурацията по подразбиране, която ще бъде установена в системата, ще осигурява достатъчно сигурност и функционалност, докато в същото време ще бъде гарантирано, че криптирания DNS няма да нарушава съществуващите в устройствата администраторски настройки. Допълнителното заздравяване на настройките на криптирания DNS ще са лесни за достъп и конфигурация.

„В качеството си на платформа, Windows Core Networking желае да позволи на потребителите да използват протокола, който те предпочитат, така че за в бъдеще ние ще позволим и други възможности, като например DNS over TLS (DoT). Засега обаче ние отдаваме приоритет на DoH, тъй като той ще достави вероятно най-бързо ползи за всички“, споделят от Microsoft. DoH посочват Microsoft, позволява на компанията да използва вече съществуващата си HTTPS инфраструктура, като първата стъпка ще е да използва DoH за DNS сървърите, които Windows е вече конфигуриран да използва/ Няколко публични DNS сървъра вече поддържат технологията и Windows може автоматично да надгради към DoH когато ги използва. Един от големите плюсове тук е, че няма да бъдат правени промени по DNS сървъра, който е настроен да използва Windows, от потребителя или мрежата. Така няма да бъде засегнати настройките за филтриране на съдържанието, които потребителят или администратора вече са направили с цел блокирането на определени сайтове.

„Откакто криптирания DNS започна да привлича общественото внимание, ние почувствахме, че е важно да изясним нашите намерения възможно по-ското. Не желаем нашите потребители да се чудят, дали платформата, на която вярват ще включи модерните стандарти за поверителност или не“, поясняват Microsoft, добавяйки, че DoH първо ще бъде достъпен за участниците в Windows Insider

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin
Fermin

„така че за в бъдеще ние ще позволим и други възможности, като например DNS over TLS (DoT). Засега обаче ние отдаваме приоритет на DoH“ за в бъдеще, вероятно някой ден ама едва ли, щот па че сецнат следенето на хората от провайдерите и институцйите…

pedro
pedro

Боли ги фара МС за келявия ти локален провайдер или жалката институцийка, дето могат да я купят с джобните си