Още две големи компании, разработващи браузъри дадоха знак, че нямат планове да налагат в своите продукти поддръжката на FLoC, анонсираният преди две години от Google стандарт, който трябва да замени бисквитките от трети страни. Federated Learning of Cohorts, както е пълното име на стандарта цели замяната на основната технология, с която големите рекламни компании подават към посетителите на интернет сайтовете целенасочена реклама.

Вчера от Mozilla са заявили в официално съобщение, цитирано от Digiday, че към настоящия момент нямат планове за подкрепа на стандарта във Firefox. По-рано тази година от компаниите, свързани с други два популярни браузъра – Vivaldi и Brave – вече отхвърлиха технологията, тъй като според тях тя не защитава поверителността на потребителските данни, както твърдят от Google. Друга голяма компания – Microsoft – също не възнамерява към този момент да интегрира FLoC в Edge, предава The Verge.

„Индустрията се променя и в бъдеще ще се появят предложения, които не се нуждаят от индивидуален идентификационен номер на потребителя и ID базирани предложения, които се базират на съгласие и връзка и директна връзка с издателя. Ние ще продължим да изследваме тези подходи заедно с общността“, цитира медията представител на Microsoft.

Google рекламират FloC като система, която ще позволи на рекламните компании да доставят таргетирана реклама на посетителите на страниците, докато в същото време степента на личната информация и браузърни навици на потребителите, до които получават достъп е значително по-малка. Технологията идва под формата на софтуер, който действа в рамките на браузъра. FLoC анализира онлайн активността на потребителя, използвайки машинно обучение и подава към него реклама и съобщение по теми, които представляват интерес за него. След анализа, потребителят бива добавен към т.нар. „кохорта“ заедно със стотици и хиляди други потребители, които споделят общи на техните интереси. FLoC позволява на рекламната компания да таргетира конкретна „кохорта“, но не предоставя достъп до личните интереси на отделните потребители, които я съставляват.

Google вече тестват FLoC в някои инсталации на Chrome, браузър с над 70-процентов пазарен дял. Но за да се превърне в стандарт технологията, тя трябва да бъде приета и от другите големи браузъри. По-рано тази седмица, Vivaldi заявиха ясно в блог публикация на сайта си, че нямат намерение да приемат технологията под каквато и да е форма, а за Brave, FLoC всъщност нарушава, а не защитава поверителността на личната информация. Според тях, технологията прави по-лесно потребителят да бъде следен през множество сайтове, предоставя данните на страни, които досега не е можело да получат тази информация и създава фалшиво чувство за сигурност и поверителност.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари