Microsoft: Може ли да проверим лиценза ви

9
55

Microsoft стартира нова програма за борба със софтуерното пиратство. Когато някой потребител отиде на страницата за download на компанията, той може да бъде попитан дали сайтът може да провери лицензирано ли е неговото копие на Windows.

Посетителите не са задължани да се включат в програмата, за да свалят необходимия им софтуер. Независимо дали откажат проверка или при проверката се установи, че операционната им система не е лицензирана, те могат свободна да използват ресурсите на компанията. Според Microsoft, това е първата стъпка да накарат притежателите на лицензиран софтуер да се чустват по-добре

Тъй като проверката не е задълължителна, Microsoft смятат, че голяма част от потребителите, разполагащи с нелицензиран Windows, няма да я направят.

В случай, че бъде установено, че съответното копие на Windows не е лицензирано, то на потребителя се предоставя разнообразна информация за лицензирането на Windows, преди да бъде допуснат до страницата за сваляне. В сегашното си състояние, системата не предлага никакви привилегии за потребителите с легално копие на Windows.

Възможно е Microsoft да направи проверката задължителна и да отреже достъпа до сайта на всички, които не са си лицензирали Windows-а.

Програмата е предназначена най-вече за потребителите, които са купили компютър с инсталирана операционна система и не са сигурни дали тя е лицензирана. Компанията ги окуражава да закупят Windows, в случай, че се окаже, че копието им не е легално.

Тестовете на системата ще продължат два до три месеца. Компанията иска 20 000 потребителя да се подложат на проверката преди да реши как ще развива новата система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари