Microsoft навърши 42 години

3
83

На 4-ти април 1975 година двадесетгодишният Бил Гейтс, прекъснал обучението си в Харвардския университет, заедно със своя приятел Пол Алън, основаха една от най-големите компании за разработване на софтуер.

Първоначално те мислели да нарекат новата компания „Алън и Гейтс“, но в крайна сметка избрали Micro-Soft, съкратено от microprocessors и software. Първата разработка на Microsoft е интерпретаторът BASIC, създаден по поръчка на компанията Micro Instrumentation and Telemetry Systems.

През 1981 година Microsoft представи операционната система MS-DOS, която е преименувана версия на 86-DOS, известна по-рано с името QDOS. Малко по-късно IBM закупи от Microsoft лиценза за използването на MS-DOS в своя първи персонален компютър IBM Model 5151. През следващите години Microsoft работи върху съвсем нова операционна система с графичен интерфейс и на 20-ти ноември 1985 година се появи Windows 1.0.

Следващото важно събитие в историята на Microsoft е излизането на конзолата Xbox през 2001 година, която завинаги промени представите за геймърските конзоли въвеждайки използването на Xbox Live.

Днес Microsoft е лидер в персоналните компютри. Около 90% от всички персонални компютри в света работят под управлението на операционната система Windows, създадена от софтуерния гигант.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kaлин
Kaлин

Както казва Стив Джобс – Бил Гейтс е създателят на първата софтуерна компания, още преди някой да е бил наясно що е то „софтуер“ 🙂
Знам, че има много хейтъри, но шапо за Бил Гейтс и Майкрософт.

Коментатор
Коментатор

Честито!

Азе Азе
Азе Азе

42 години по-късно се отнасят с потребителите си като с нищожества. Жалко. Предпочитах да имаха топки да си направят нехакваема системата и да трябваше да се заплати задължително употребата ѝ, отколкото отнемане на избора на хората, огъване на ръце, засилване на проследяването, засилване на рекламите, цялостно превръщане на персоналния компютър в още по-жалко подобие на мобилните устройства – никакво право на избор и на модификации, ползваш това, което е. Наречете ме хейтър, все ми е тая. Някога симпатизирах на Майкрософт, но плюнката в лицето потребителите все още не се е стекла. А тъкмо Виста беше съвсем забравена покрай 8.