Microsoft открива за всички Service Fabric

0
963

Microsoft обяви, че ще открие един от най-важните си софтуерни проекти в последните години, свързан с облачните технологии – Service Fabric. Платформата стои в основата на инфраструктурата на Azure, както и зад някои други проекти, като Skype for Business, Intune, Azure Event Hubs, Azure Data Factory, Azure Cosmos DB, Azure SQL Database, Dynamics 365 и Cortana.

В края на миналата седмица компанията обяви, че прави достъпен Fabric чрез лиценз на MIT, като в следващите месеци той ще се превърне напълно открит проект за разработка в GitHub. Service Fabric представлява микросервизна платформа, която помага на разработчиците да окомплектоват, доставят, управляват и развиват надеждни микроуслуги и софтуерни контейнери. Технологията освобождава разработчиците от нуждата да се занимават с инфраструктурата и да се концентрират над своята основна работа – доставянето на микроуслуги и контейнеризирани приложения.

Microsoft обясняват, че Service Fabric доставя високо достъпни и трайни услуги на облачно ниво чрез анализ на наличната инфраструктура и ресурсни изисквания на приложенията, които са разположени на нея. Това помага за автоматичната им поддръжка, доставянето на обновления и самооздравителни процеси в случаите на възникнали проблеми. Технологията е сходна и донякъде конкурентна на Kubernettes, тъй като и двете могат да бъдат използвани като оркестрационни платформи за поддръжка и управление на приложения, създадени на основата контейнеризацията. Технологията е достъпна за Windows, Windows Server, Linux и Linux on Azure, а в бъдеще ще се появи и в конкурентни на Azure платформи, обещават Microsoft. Линукс версията на хранилището на Service Fabric вече е достъпна в GutHub, заедно с последния билд и инструменти. Очаква се скоро там да се появи и Windows версията ѝ.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за