Microsoft подаде нов иск срещу Motorola Mobility

0
18

Корпорацията Microsoft подаде нов патентен иск срещу Motorola Mobility, в който обвинява последната в нарушаване на патенти, свързани с предоставяната в нейните устройства картографска услуга. В иска се посочва, че софтуерът Google Maps, доставян със смартфоните Motorola, нарушава патентните права на Microsoft. Искът е бил подаден в съда в Мюнхен, Германия.

Според Microsoft, компанията Motorola Mobility, притежавана от Google, нарушава патент, в който се описва метод за получаване на картографска информация от една база данни, информация за ресурсите на тази карта от друга и „слепването“ на тези данни с цел последващо предоставяне на крайния резултат на потребителя в единен формат. Формално погледнато, новият иск е насочен не толкова срещу Motorola, колкото срещу Google като доставчик на картографската услуга и собственика на Motorola Mobility.

Следва да се отбележи, че освен от Motorola, същата технология се използва и от други производители на устройства, включително Samsung, HTC, LG и т.н.

Подаденият от Microsoft иск е подаден срещу Motorola Mobility и нейното германско подразделение. Официалното разглеждане на делото по същество е започнало вчера, когато съдът е изслушал два доклада от представители на Microsoft. От Microsoft твърдят, че става дума за пряко нарушаване на патента, тъй като Google използва в своите карти точно такава организация, каквато се описва в него.

Патентният експерт Флориан Мюлер, който съобщи за процеса в своя блог, твърди, че в конкретния случай шансовете на Microsoft за победа са доста високи. Мюлер е бил призован в съда в качеството на независим експерт. В блога си той описва личните си впечатления от началото на процеса. При това патентният експерт отбелязва, че Microsoft не иска никаква парична компенсация, а само премахване на нарушението. Проблемът обаче, според Мюлер, е в това, че работата на Google Maps до голяма степен е базирана именно на типа организация, описана в патента.

Следва да се отбележи, че от няколко години Microsoft предлага програма за лицензиране, в рамките на която много производители на смартфони, в частност на базата на операционната система Android, могат да получат от корпорацията лиценз за различни технологии. Към момента Microsoft е сключила подобни споразумения със Samsung, HTC и др., но няма споразумение за лицензиране с Motorola (да се чете с Google). Всяко лицензионно споразумение е свързано със заплащане на лицензионни такси на корпорацията.

Ще припомним, че Microsoft вече спечели редица важни съдебни битки в Германия, някои от които срещу Motorola. „Ние продължаваме да се надяваме, че Motorola ще се присъедини към останалите производители на устройства, базирани на Android, и ще сключи необходимите лицензионни споразумения“, заявиха от Microsoft.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари