Редмънд отново проявява амбиции да измести Google от класната стая.

Тази седмица Microsoft обяви придобиването на Flipgrid – стартъп, предлагащ видеоплатформа за сътрудничество и комуникация за училищата. След затварянето на сделката, приложението на компанията ще е вече безплатно, а тези, които вече са платили за използването му ще получат рефинансиране.

Flipgrid понастоящем работи с някои от продуктите на Microsoft, като например Teams и OneNote. Но компанията използва облачните услуги на големия конкурент на Microsoft в клауд сегмента – Amazon – нещо, което ще се промени след преминаването на Flipgrid под шапката на Microsoft.

Според данни на Futuresource, цитирани от CNBC, близо 60% от доставяните мобилни компютърни устройства към американските училища са хромбуци, а едва 26% от тях са Windows устройства. Вземайки предвид демонстрираното желание на Сатя Надела и компания да са винаги по-напред там, където са някой от големите им конкуренти от Google, Apple или Amazon, то придобиването на Flipgrid изглежда логична стъпка.

Стратегията на Microsoft за класната стая беше разширена през миналата година, когато компанията обявиха специализираните серии на Surface устройства с предварително инсталиран на тях Windows 10 S на цена от $800, но както и медията припомня, цените им пак са по-високи от тези, предлагани от Google, включително и Pixelbook компютрите.

Още преди четири години, Google представиха Google Classroom, като платформа за сборно място на ученици и учители, в която да се възползват от възможностите на Google Docs. Не закъсня и отговора на Microsoft, които на свой ред представиха Microsoft Classroom, идващ със специална версия на Office 365, която по-късно замениха с Teams.

Финансовите параметри по сделката не се разкриват.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари