Microsoft спира Cortana за Android и iOS на някои пазари

1
278

Някога Cortana беше позиционирана като среден конкурент на Amazon Alexa и Google Assistant, но в наши дни се усеща повече като добавка за Windows и не толкова всеобхватна в различните платформи. И сега, отново имаме допълнително потвърждение на това усещане – асистентът, базиран на изкуствен интелект на Microsoft предстои да изчезне на някои пазари, или поне мобилната му версия за Android и iOS.

Съгласно нова статия за поддръжка, приложението вече няма да бъде достъпно в някои страни извън САЩ след 31 януари, което ще бъде въведено и за останалите приложения и услуги, част от платформата Microsoft 365 Office.

Microsoft заявиха пред The Verge, че самостоятелното приложение на Cortana ще спре да работи във Великобритания, Канада, Австралия, Германия, Мексико, Китай, Испания и Индия, тъй като изглежда според компанията, Cortana там „не е достатъчно полезна“.

„Ние интегрираме Cortana на дълбоко в нашите приложения за производителност на Microsoft 365. Спирането на работата и поддръжката на приложението за Android и iOS е част от тази еволюционна стратегия“, казват в изявление за медиите от Microsoft.

Cortana остава „неразделна“

Засега приложението Cortana ще продължи да съществува в САЩ и като мобилна версия, а Microsoft заяви, че Cortana „остава неразделна част от нашата по-широка визия за използване на силата на изкуствения интелект и изчисленията за провеждане на разговори с виртуалния асистент и максималната производителност във всички наши платформи и устройства.“

Новината не е особено изненадваща, тъй като Microsoft премахна цифровия асистент от приложението си за стартиране на Android, като същевременно предприема стъпки за по-доброто интегриране на Alexa в своите продукти.

Още през януари изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела призна, че не вижда Cortana като пряк конкурент на харесваните от всички Alexa и Google Assistant, така че този нов ход, идва като допълнение на дългосрочната стратегия на компанията.

Междувременно, дигиталните асистенти на Rival продължават да набират популярност и броят на устройствата, на които работят, непрекъснато расте, докато Cortana очевидно се оттегля от редица платформи и се насочва основно към приложенията и услугите на Microsoft.

Microsoft пусна гласовия си асистент за Android през август 2015 официално. Преди това, софтуерният гигант от Редмънт ръководеше затворена бета версия на Cortana за Android в продължение на няколко седмици. Приложението в началото беше налично за изтегляне само от потребителите в САЩ, но Microsoft след това предприеха хода да го направят достъпно и за пазарите на много различни държави, като понастоящем то може да бъде изтеглено и от България. Услугата не успя да заработи на български език, макар че се предлага при задаване на регион България.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TNT
TNT

да си интегрират кортана надълбоко там където не грее слънцето.