Mozilla изключва Flash във Firefox 69

8
1058

Пътната карта на плъгините за Firefox предвижда изключването на Flash през 2019 година, а сега се появи точната дата. Според поста, публикуван в Bugzilla, разработчиците възнамеряват да спрат използването на тази технология с излизането на Firefox версия 69 на трети септември тази година. Първоначално промените ще бъдат направени в нощните компилации на браузъра, а след това и в стабилната версия.

Изключването на Flash плъгина е част от плановете на разработчиците да се откажат от използването на тази остаряла софтуерна технология. Adobe планира през 2020 година изцяло да прекрати поддръжката на Flash. Дотогава Mozilla трябва напълно да е спряла използването на Flash в своя браузър. ESR версията на Firefox (разширената поддръжка) ще поддържа Flash до края на 2020 година. През 2021 година Mozilla ще блокира възможността за зареждането на този плъгин, понеже Adobe вече няма да представя обновявания по безопасността.

В съвременния свят няма място за Flash понеже тази вече твърде стара технология изразходва значителни ресурси и силно намалява енергийната ефективност. И още, Flash е пълен с уязвимости и бъгове, които непрекъснато се коригират чрез нови и нови обновявания. Кръстоносният поход срещу Flash започна още преди няколко години, но цялостното премахване на тази технология от популярните уеб браузъри явно ще стане чак към края на 2020 година.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
6 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
Циганинrens1oMCMXLVIIIfavr мой геройMorgan Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MCMXLVIII
MCMXLVIII

Flash-а махат, Java-та бачка само на 32 бита… Какво още възнамеряват да изключат?

ддддд
ддддд

А кой ползва Flash и Java, освен някакви западнали БГ правителствени сайтове?

Morgan
Morgan

Лошото е, че много сайтове го ползват. Дори последната проняна в сайта на НАП от преди 1-2 месеца изисква JAVA. За забравени от ртазработчиците си сайтове не е голям проблем, но за сайтове, където се върши работи, и държавни институции (пример: подаване на ДДС в нап всеки месец) и доста частни такива, използват стари и несигурни технологии. Дори последните ESR билдове вече не поддържат Java и се налага ползването на стари, а докато всички се сетят да преминат на нещо по-актуално ще си ползваме старите браузъри.

favr мой герой
favr мой герой

Тези две технологии трябва да бъдат забранени да се ползват в държавните администрации и правителствени сайтове за да може хората с мобилни операционни системи на телефони и таблети да могат да ги ползват свободно, както и хора, които не ползваш външни на браузъра Java и Flash. Мястото на Флаш е само в пясъчника, само в браузъра и само след одобряване да бъде пуснат. Мястото на Java е в музеите по история.

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Нека си ги има като възможност, пък който иска да ги ползва. Те зорлем ги режат от възможностите на браузърите, за да може след не знам си колко време разработчиците сами да се откажат от тях. Действително са остарели, но аз като потребител бих бил по-склонен да си сменя браузъра отколкото да не си свърша работата.

favr мой герой
favr мой герой

Което доказва, колкото напред беше в мисленето си Джобс! Време е да се движим напред. В свят на преносими устройства и интернет на нещата, ни трябват неща, които да са отворени, не представляват риск за сигурността, не са тежки и не точат батериите. Толкова ли е трудно да се проумее? Дори самите Адоуб се отказаха от Флаш и разработват Аниматор, което е алтернативата. Уеб се промени, само ретроградите – не. Слагайте си XP, карайте си със стари версии на Флаш, ако искате ползвайте бели пластмасови ретроградни clicky клавиатури с Windows XP лого на тях и флопи дискети. Това си е… Виж още »

rens1o
rens1o

ЕВАЛА! Новото понякога е по-зле от старото, но това не трябва да ни кара да си стоим в І в. и да не напредваме. Възможността нещо да е по-добро винаги трябва да надделява над страха да не се влошат нещата. „Не поправяй нещо, което не е счупено“ е мото единствено на страхливците, на които животът им зависи от даденото нещо, както и на стиснатите бизнесмени, които се чудят на какво основание да правят икономии.

Циганин
Циганин

Всеки бизнес изисква икономии, не виждам лошо в това. По-добре, отколкото да фалира.