NASA посочи трите най-важни технологии за полетите в дълбокия космос

0
16

Американската космическа агенция NASA посочи кои са трите ключови технологии, на които ще се разчита за успеха на бъдещите полети далеч от Земята. Това са атомните часовници, слънчевите платна и лазерните комуникационни системи, информира Space.com.

Трите важни технологии ще бъдат демонстрирани поотделно чрез специални космически мисии. Това ще струва на NASA общо 175 милиона долара. Стартът на първите демонстрационни полети е планиран за 2015 година.

Наскоро NASA пенсионира своя флот от космически совалки, които можеха да работят само в орбита около Земята и не бяха способни да се отдалечават. Икономисаните пари вече са пренасочени към разработване на методи и технологии за пътешествия в дълбокия космос.

Соларните платна ще задвижват космическите кораби на NASA като превръщат слънчевата светлина в движеща сила. До момента тази технология вече се е доказала като ефективна, но само в малки мащаби. Демонстрационният полет на NASA обаче, ще включва слънчево платно, което е седем пъти по-голямо от всичко, което е правено до момента.

Атомните часовници в корабите за пътешествия в дълбокия космос ще осигурят безпрецедентна точност на изчисленията, като по-този начин ще се подсигури безпроблемната навигация.

Лазерната технология за комуникация ще повиши скоростта на предаване на данни в космоса до 100 пъти в сравнение с това, което е налично в употреба сега. Бързото предаване на съобщения е голям проблем когато става въпрос за пътешествия далеч от Земята.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за