Netflix започна миграцията към свободния AV1 видео кодек

2
563

Видео стрийм компанията Netflix обяви, че започва да използва видео кодека AV1 за стриймване на видео за мобилните устройства с ОС Android. Засега поддръжката на AV1 се ограничава само до Android потребителите с активирана функция за икономия на трафика (Save Data) и включва малка част от всичките филми на компанията. Но в крайна сметка Netflix възнамерява да прехвърли всичките си материали на AV1.

Engadget напомня, че през 2016 година Netflix е останала толкова доволна от прехода към VP9 и метода за кодиране на базата на сцените, че през 2019 година е обновила всичките си каталози. Очаква се същото да се повтори и с новия видео кодек AV1.

Да си припомним, че AV1 е отворен стандарт за компресия на видео, предлаган за замяна на фирмения кодек H.264/H.265. Кодекът AV1 се предлага от консорциума Open Media Alliance, в който освен Netflix участват Google, Microsoft, Intel, ARM, NVIDIA, IBM, Amazon и AMD. През 2018 година към Open Media Alliance се присъедини и Apple.

AV1 е безплатен видео кодек с отворен сорс код, който значително превъзхожда H.264 и VP9 по нивото на компресия – с до 30%.

Netflix заяви, че AV1 осигурява 20% ръст на ефективността на компресията в сравнение със същата хардуерна конфигурация, използвана за VP9. Компанията добавя, че техният AV1 кодек използва декодера с отворен сорс код dav1d, създаден от ideoLAN, VLC и FFmpeg и предлаган от Open Media Alliance. Разликата с оригиналния кодек е, че в кодека на Netflix е осигурена поддръжката на 10-битово съдържание.

Засега няма хардуерна поддръжка на VP9 и това означава, че мобилните устройства ще имат по-малко време на автономна работа. Но още тази година трябва да излязат първите смартфони с чипове с вградена хардуерна поддръжка на VP9.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Понго
Понго

„Свободния“ кодек. Хайде малко уважение към българския език, моля.

YourMaster
YourMaster

Те и Youtube тестват AV1 от доста време. Затова има и доста оплаквания при възпроизвеждането напоследък и постоянно излиза „анкета“ с въпроси как е качеството. При мен този кодек не се поддържа от видео картата и 720p60 накъсва много сериозно с 80-90% натоварване на CPU и много пропуснати кадри. Иначе ако се ползва vp9 или avc/h.264 кодек, върви добре до 1080p60 (че и по-високи резолюции).