Когато се спомене марката „Nokia“, повечето от нас веднага си представят телефон. Това е почти всичко, с което компанията известна. Изглежда обаче е дошло време за промяна и компанията се разклонява – или поне разклонява правата за използването на името ѝ на различни търговци на дребно, които да произвеждат нови продукти. Както съобщава Gadgets 360, индийската компания Flipkart току-що е получила разрешение за използване на името на марката Nokia за производство на интелигентни телевизори. „Първо място в световен мащаб за марката в категория телевизори“ – така описват от самия Flipkart сделката, които от своя страна са основен доставчик на електроника на територията на страната.

Vipul Mehrotra, вицепрезидент на Flipkart за партньорствата с марката Nokia, добавя: „Разбирането на Flipkart за нуждите и поведението на индийските потребители и силата на неговия обхват ще му помогнат да направи умните телевизори с марка Nokia достъпни за всички.“ Ако телевизорите действително са всичко това, което казва той, то тогава събитието може да бъде сериозен тласък за марката Nokia, която днес далеч не е толкова изявена в публичното око, колкото някога.

Ако трябва да сме точни, Nokia няма старата производствена база, нито технологии или персонал, които използваше някога за производството на легендарните си устройства. Днес единствените изделия на компанията, смартфоните, се произвеждат от китайския HMD Global, който попада в списъка с топ 10 производители на смартфони в света, което все пак е доста голям успех. Компанията впечатлява с наистина интересна гама от осъвремени ретро устройства, които пуска всяка година – като например римейк на Nokia 3310 с 4G и съвременни смартфони с добри параметри. Цялото производство е изнесено в Китай, като за администрация все още се използва старата емблематична сграда на Nokia във Финландия, макар и да няма нищо общо. Изглежда, че сега телевизорите ще се произвеждат от Flipkart.

Nokia Ultra HD 4K

55-инчовият Nokia Ultra HD 4K LED смарт телевизор с Android ще включва два 24-ватови високоговорителя като част от озвучителна система от JBL от Harman (друго споразумение за партньорство). Докато Flipkart казват, че телевизорът ще има базирана на Android операционна система за смарт функциите, никъде не се посочва, че това ще бъде Android TV. Телевизорът включва също 16:9 дисплей с честота на опресняване от 60Hz, поддръжка на Dolby Vision и HDR10, три HDMI порта и два USB порта.

Този първи телевизор с марката Nokia ще започне продажбите си съвсем логично от индийския пазар на стартова цена от 41 999 индийски рупии, чиито еквивалент се равнява на около 586 щатски долара. Според технологичния портал Gadgets 360 ще видим първия смарт телевизор на Nokia по рафтовете на магазините на 10 декември.

 

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
115
115

Китайски и индийски боклуци с лепенка NOKIA

нека паткани живеещи в прогнили панелки за 200 -40
нека паткани живеещи в прогнили панелки за 200 -40

за 200 400 евро робска заплатка в орогнили панелки дадени им БЕЗПЛАТНО на селяните им майкя и бащя не се изсират неподготвени. Нито си бил във ФинландияНито в Дания или Швеция, нито по света и не знаеш на какво са способни хората в развитите страни…само си дрискаш коментарчета от панелката….

115
115

Ти сигурно живееш до завода за телевизори Нокия във Финландия 😀

MUN40
MUN40

Нокиа отдавна спря заводите си като в Тампере например за телефони и дребна електроника.
Нокия подразделение битова електроника от години не е Финландска.
От друга страна, нокия телевизори монитори и други такива са правили дори преди да започнат с мобилните телефони, та са глупости че това им е първия телевизор. За сегашно време .. може би.
Също така, в началото част от Нокия са били и Нокиан които правят гумени изделия като авто гуми и бутуши.. Но това далече назад в миналото..

Valkost
Valkost

И с това за „Nokian“ не бъркаш ! Малко хора знаят, че това е фирмата произвела първите зимни гуми в света в началото на миналия век !

Димитър
Димитър

По-глупашки и нагъл пост отдавна не бях срещал! Ако твоите родители са градски чеда, селяните могат само да се гордеят.
И още нещо – някой много те е налъгал за това, че в миналото е имало безплатни панелки или просто сееш дезинформация.

Valkost
Valkost

Напълно съм съгласен с MUN4O ! 1992 имах телевизор „PROFEX 24″ “ ! Кинескопа му беше Нокия ! Интересно решение за ония гидини ! Отклонителната система на самият кинескоп беше с балуун уширение в задния край и самата бобина беше навита директно върху него ! Качеството на картината за времето си беше ТОП !

Палустиниец
Палустиниец

Индийски ?
Ааа неее…
Стигат ни индийските сапунки по телевизията…

115
115

Сега ще трябва да гледаме индийски сериали на индийски телевизори произведени с китайски части 😀

Ясен
Ясен

Не е първи…. Имат и crt… WTF