PepsiCo Russia използва робот в набора на кадри

5
517

Известният американски производител на безалкохолни напитки PepsiCo е започнал да използва изкуствен интелект при набора на нови кадри, предава ComputerWeekly. Иновационният подход е приет в клона на компанията в Русия.

Pepsi използва технология, позната като Robot Vera, който е разработен от руска компания, за да провежда интервюта с кандидатите за работа и отговаря на въпросите на интервюираните. Роботът е способен да интервюира 1500 кандидата за девет часа работа – задача, която би отнела на човек девет седмици, споделя в интервю за медията Наталия Сумбаева от HR отдела на Pepsi Russia. “Vera освобождава HR екипите от рутинната и безинтересна работа. Така те могат да отделят повече време в помощ на своите колеги, работейки с базите данни, правейки по-качествена преценка и осигурявайки повече обучение“, допълва Сумбаева.

Vera използва сложен софтуер за гласово разпознаване, за да осъществява телефонни разговори с потенциални кандидати, което освобождава много време на служителите, които трябва да вършат тази работа.

Засега Вера набира кандидати за по-нисши длъжности, като шофьори на мотокарите и работници във фабриката, осъществявайки по 10 000 разговора едновременно. Роботът посреща кандидатите със стандартен поздрав: „Здравейте, аз съм Вера. Аз съм робот. Работя за PepsiCo. Търсите ли си работа?“. Сумбаева споделя, че Вера може да върши толкова добре своята работа, колкото своите човешки колеги, но за една-пета от времето, за което те я извършват.

Роботът е дело на петербургската компания Stafory, а технологията, която са използвали принадлежи на Amazon, Google, Microsoft и „Яндекс“. Вера използва самообучаваща се технология, за което спомага изградената специално за нея невронна мрежа и речник от 13 милиарда думи, взети от страниците на Wikipedia, телевизионни сериали и друг род източници.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари