ProtonMail вече и в Tor

0
69

Компанията, предлагаща защитена имейл услуга ProtonMail обявиха, че потребителите на платформата ще получат допълнителна гаранция, че комуникацията им няма да бъде пресичана след стартирането на Tor услуга.

Основаната през 2013г. в Швейсцария от CERN ProtonMail и стартирала през миналата година в глобален мащаб, предлага пълно криптиране на имейл комуникацията от страна на клиента – изпращаната информация пристига на сървърите на компанията в криптиран вид. Преди няколко месеца, припомня VentureBeat, ProtonMail представиха възможността за двуфакторна авторизация за по-голяма сигурност.

От ProtonMail обявиха вече и присъствието на услугата в анонимизиращата мрежа на Tor, с което двата милиона потребители на услугата, ще бъдат по-добре защитени от усилващите се усилия от страна на западните правителства да компрометират криптозащитите в Интернет.

Само дни ни делят от встъпването в длъжност на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп и влизането на ProtonMail в Tor не е случайно. Мнозина се опасяват, че под управлението на Тръмп защитите в онлайн пространството и правата на американците в Интернет не само няма да бъдат облекчени, а масовото следене и контрол ще се увеличат. Когато през миналата година се разрази сагата около заключения iPhone на убиеца от Сан Бернардино, Тръмп зае твърдата позиция, че Apple трябва да предостави достъп до криптиращите ключове за отключването на телефона, с което, както някои смятаха, щеше да създаде прецедент, който не само да компрометира имиджа на Apple, но и да предостави неограничени правомощия на властите. Припомняме също така че броени дни, след като стана ясно, че Тръмп ще е новия президент в Белия дом, регистрациите в ProtonMail скочиха неимоверно. Адресът на услугата в Tor е protonirockerxow.onion.

В отделна новина от тази седмица ProtonMail обявиха началото на доброволна програма за превеждането на услугата и сайтът на платформата на различни езици, като повод за това е анонсираното преди глобално разрастване на ProtonMail.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за