fbpx
-14 C
София

QNX Car 2 – операционна система за автомобилите на бъдещето?

Най-четени

QNX Software Systems показа графичния интерфейс на нова операционна система за автомобили, която компанията разработва в момента. Платформата е получила обозначението QNX Car 2.

QNX Car 2 ще управлява не само системите за информация и развлечения в превозното средство, но и цялото табло на автомобила, което ще представлява голям екран, данните върху който ще се променят постоянно. Водачът ще може да избира каква информация му е необходима с помощта на сензорни бутони.

Пол Лерокс, един от авторите на проекта, разказва, че сензорната конзола на арматурното табло конзола ще има множество функции, както и гласово управление: „Водачът ще може да свърже смартфона си чрез Bluetooth, да извежда нужните му карти на дисплея, да слуша интернет радио, да се информира за прогнозата за времето, да научи къде е най-близкият паркинг и още много други“.

В QNX Car 2 ще бъде на разположение и „виртуален механик“ – приложение, което ще информира водача за състоянието на различни възли на автомобила. Освен това, програмата ще може да предсказва някои повреди въз основа на данните, получени от сензорите на автомобила, и да извежда на дисплея информация и карта с маршрута до най-близкия сервиз, където те могат да бъдат отстранени.

Според Лерокс, засега е твърде рано да се говори за това, кога ще се появи QNX Car 2 в серийно произвеждани автомобили, но вече се водят преговори с автомобилопроизводители.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини