Qualcomm инвестира 60 млн. долара в Sharp

0
34

Японската компания Sharp съобщи днес, че е получила инвестиции в размер на 60 милиона долара от американския производител Qualcomm. В изявлението се казва, че двете компании работят над пускането в масово производство на ново поколение енергийно ефективни и високопроизводителни дисплеи за мобилни устройства.

Qualcomm чрез дъщерното си дружество Pixtronix стартира сътрудничество с Sharp за създаване на дисплеи, базирани на технологията MEMS (microelectromechanical systems, микроелектромеханични системи), в която пикселите на екрана са базирани на миниатюрни механични затвори, които отварят или затварят един или друг цвят на дисплея. Потенциално тази технология позволява създаването на по-бързи дисплеи, способни бързо да променят изображението без моаре и загуба на качество. При това производството на дисплеи по новата технология е икономически изгодно, при все че MEMS все още не е наложена в масово производство.

“Движим се с бързи стъпки към комерсиализация”, заяви прессекретарят на Sharp Миюки Накаяма. Според нея, технологията все още се намира на стадия на изследванията и двете компании не могат да посочат ориентировъчна дата за появата на пазара на дисплеи, базирани на нея.

За пръв път за сделката се заговори през месец декември миналата година, когато Qualcomm се съгласи да инвестира в Sharp 120 милиона долара на два транша, първият от които беше изплатен през март, а вторият беше предвиден за април-май, но по-късно беше отложен за юни поради факта, че Sharp не успя да постигне договорените финансови показатели.

Представители на Qualcomm отбелязаха, че в сравнение с технологията LCD, MEMS позволява по-бърза реакция на промените в изображението и не изисква използването на филтри, което намалява консумацията на енергия при работа. Qualcomm разработва самостоятелно и разновидност на тази технология под името Mirasol.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за