Sony създадоха батерия, която произвежда енергия от хартия

0
27

В момента презареждащите батерии, които използваме за електронните си устройства не съдържат безвредни вещества и по тази причина не трябва да се изхвърлят в контейнерите за отпадъци. Те трябва да бъдат рециклирани в специален център за преработка. Би било много по екологично, обаче, ако можехме да генерираме енергия от самия отпадък в собствените си домове. Добрата новина е, че Sony вече имат разработка в тази сфера, която демонстрираха по врема на изложението Eco-Products 2011.

Идеята на Sony e да създаде батерия, за чиято енергия потребителите би трябвало сами да набавят горивото си, като най-добре би било да се използват отпадъчни материали. Тяхната концепция е да се използват ензими, които да разграждат отпадъчната хартия до целулоза. Втора серия ензими разграждат целулозата до захар, а захарта се използва след това за производство на водородни йони и електрони. Най-накрая, тези електрони създават необходимото електричество през интегрална схема, докато водородните йони образуват вода, след свързването си с кислорода във въздуха.

Ако тази батерия се произвежда масово, тя би спомогнала за по-лесното рециклиране на отпадъците, тъй като няма да се налага да се извозва боклукът от домовете на хората. Разбира се, засега тя работи само с хартия. Освен това, за да бъде произведена тя ще трябва да покаже по-високи нива на ефективност. Тя все още не произвежда достатъчно енергия, и трябва да се подобри и стабилността на самата система. Сегашният продукт е следствие на седемгодишна разработка, но може би Sony са вече близо до окончателния вариант.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари