Изглежда, че прототипът на Илън Мъск Starship, наречен „Starhopper“, може да направи най-високото си излитане още днес следобед.

Мъск публикува в Туитър още в събота, надеждата му, че понеделник ще бъде деня, в който ракетният прототип от следващото поколение ще излезе отново. Служители на окръг Камерън, Тексас разпространяват известие до местните жители, като ги съветват за се подготвят за „космически полетни дейности“ от 04.00 до 16.15 местно време.

SpaceX беше планирала да тества едномоторната версия на потенциалния си автомобил Марс с втория си кратък полет по-рано този месец, но изстрелването внезапно бе отменено. Мъск по-късно публикува в Туитър, че Федералната авиационна администрация изисква малко повече „анализ на опасностите“ и Srarhopper трябва да е подготвена за скорошно излитане.

Сега FAA публикува ново затваряне на въздушното пространство за района около изпитателното съоръжение SpaceX в Бока Чика, Тексас, като се започне от понеделник следобед и преминава през сряда вечер. Въпреки това, агенцията все още не е издала актуализирано разрешително, което да даде на Starhopper зелена светлина да лети до нови височини: в момента е разрешено да лети не по-високо от 25 метра над земята (82 фута).

Плановете

Ако бъде издадено ново разрешение, най-накрая бихме могли да видим Starhopper да направи някои сериозни маневри. Последният му изпитателен скок беше кратък, нощен 20-метров (66 фута) лифт, летене и кацане, които бяха предимно затъмнени от гледката от огън, дим и тъмнина.

Този път надеждата е, че Starhopper ще достигне надморска височина от около 650 фута (198 метра), преди да се върне на земята.

Ако този следващ скок е успешен, каза Мъск, той ще го отбележи с публична презентация, в средата на септември след като бъдат актуализирани дизайна и визията на Starship.

В предишни презентации от последните няколко години Мъск очерта плановете си да използва своя тежък изстрелващ апарат от ново поколение (също известен по-рано като BFR или Big Falcon Rocket), за да помогне за изграждането на колония на Марс, да изпрати група художници на екскурзия Луната и дори осигуряват трансконтинентално пътуване на Земята.

Но преди да се случи нещо от това, Starhopper трябва да покаже, че има истински подскачащи котлети, надяваме се скоро.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Мангалата
Мангалата
2 години

Какви котлети ви бият в кухите кратуни бе? Мъск съвсем взе да откача, художници на Луната, колонии на Марс?

Кольо
Кольо
Отговор на  Георги
2 години

И къде точно мярнахте котлетите в статията в Уикипедия? Да не говорим, че сте посочили статия за терминологията в комикси, компютърни игри и други произведения от фантастичния жанр. Каквото и да си говорим, много плоско колега, много жълто!

Hombre
Hombre
Отговор на  Георги
2 години

Супер, терминологии от детските компютърни игри Doom и Quacke като пример .Ти си уникат.
Впрочем и аз не видях в тази страничка на уикипедия нещо да е споменато за котлети, пържоли и други важни термини при ракетостроенето .

Мъск
Мъск
2 години

Може да съм откачен, ама правя нещо за развитието на човечеството.

Кольо
Кольо
2 години

„SpaceX беша планирала да тества едномоторната версия на потенциалния си автомобил Марс“

Непоправим Оптимист
Непоправим Оптимист
2 години

А дано да успее и тая супер ракета предназначена да завладява дълбокия космос при този опит да се издигне поне на 25 МЕТРА над земната повърхност .