Продължителният спор между Tesla и Consumer Reports относно безопасността и състоянието на колите на компанията навлезе в нова фаза. Авторитетната потребителска организация обяви, че вече не може да препоръча Tesla Model 3. Препоръката беше дадена през май 2018 г., когато Tesla най-сетне успя да намали спирачния път на колата си. Преди това Consumer Reports отказваше препоръка заради проблеми като разсейващия тъчскрийн дисплей и неудобното возене.

Tesla Model 3 е една от шестте коли, които загубиха доверието на организацията, наред с Chrysler 300, Dodge Charger, Acura RDX, BMW 5 Series и Volkswagen Tiguan. Общото между тях е, че спад в оценките за надеждност води до падането на оценките им под прага за препоръка.

На другия полюс са BMW X3, Genesis G90 и Lincoln Nautilus, които получават потупване по рамото на базата на положителни отзиви на техни собственици.

Най-голям е шамарът за Tesla и Chrysler, чиито коли паднаха с цели 11 места в подреждането на Consumer Reports. Шофьорите на Model 3 цитираха дефекти по стъклата и разхлабване на каросерията като специфични проблеми с техните автомобили, докато собствениците на Chrysler 300 съобщават за проблеми с трансмисията и електрониката.

Данните се набират от собствениците на около половин милион коли в годишно проучване всяка пролет. Докато Consumer Reports публикува резултатите от миналогодишното проучване през октомври, когато Model S загуби своята препоръка, организацията получи допълнителни отговори от членовете през лятото. Тя използва тази информация, за да актуализира резултатите за надеждността за предстоящото си автомобилно издание.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
дог
дог

Край, тъкмо мислех да поръчам 2 -3 да си имам. Паднаха ми в очите, отказвам се!

Dracula
Dracula

Интересно какъв кусур са намерили в 5-серия…едно от най-надеждните BMW-та особенно в сравнение X3 ….

анонимен
анонимен

За да разбереш трябва да си платиш абонамент към сайта им.

Пенчо
Пенчо

Нефтената индустрия се опитва да си запази субсидииките. Спрат ли, петрола ще скочи четворно и тогава дори троловете тук ще отихнат защото няма да имат пари за нафта дори, камоли за обслужване на масла.