fbpx
25.8 C
София

Tesla Model Y тази година може да стане най-продаваният електромобил

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Сегментът на електромобилите и акумулаторните хибриди продължава да бъде един от най-динамично нарастващите пазари и през текущата година той може да увеличи обема на продажбите от един и половина пъти до 10 милиона автомобила, а с тягов електродвигател ще бъде оборудвана всяка седма кола, продавана в света. В най-популярния модел рискува да се превърне електрическият кросоувър Tesla Model Y.

Според експертите на BloombergNEF, ако предприятията на Tesla в Берлин и Тексас успеят да започнат масово производство на тези кросоувъри, то през тази година компанията ще може да произведе повече от 800 000 копия. Като цяло електромобилите биха могли да заемат първите пет места в класацията на най-продаваните превозни средства за годината и това би променило играта за автомобилната индустрия, въпреки че по-старите модели от типа на Toyota Corolla няма да се откажат – японският бестселър все още намира повече от милион нови собственици годишно.

Статистиката на BloombergNEF показва, че през 2020 г. по света са продадени 3,2 милиона превозни средства с тягови електродвигатели и възможности за презареждане от електрическата мрежа. Миналата година техният брой се удвои до 6,6 млн. бройки, а тази година може да надхвърли 10 млн. Около три четвърти от това количество ще се пада на „чистокръвните“ електромобили, а презареждаемите хибриди ще се окажат малцинство.

Китай ще остане най-големият пазар със силен ръст на продажбите в края на тази година поради предстоящото спиране на правителствените субсидии за закупуване на електромобили от китайските граждани през 2023 г. Европа ще остане вторият по големина пазар, а Северна Америка ще бъде ограничена до третото място, въпреки че с разширяването на гамата от локално сглобени модели ще може да отчете почти двукратно увеличение на продажбите.

Сегментът на комерсиалните превозни средства също ще покаже напредък, увеличавайки продажбите с около 75% до 260 000 електромобила. По-голямата част от продажбите ще идват от електрически задвижваните ванове. В този сегмент активно ще се състезават както старите производители като Daimler, Ford, Renault и Stellantis, така и сравнително младите компании. В географски план продажбите ще бъдат съсредоточени в Европа и Китай, докато пазарът в САЩ е малко закъснял, въпреки че има сериозен потенциал.

Ще бъде разработена инфраструктура за зареждане: до края на годината броят на зарядните станции по света трябва да се увеличи от 1,8 до 2,7 милиона единици. Китай ще се окаже първенецът в тази област. Производството на тягови батерии ще се развива бързо, но възпиращият фактор ще бъде дефицитът на суровини и повишаването на цените на материалите за производството на батерии. Специфичните разходи за съхранение на един kWh електроенергия в тяговата батерия ще нараснат в края на годината от $ 3 до $ 135, нарушавайки дългосрочната тенденция за намаляване на този показател. Това обстоятелство ще премести момента на доближаване на цената на електромобила с тази на колите с двигатели с вътрешно горене до 2026 г., за това цената за съхранение на 1 kWh електроенергия в батерията трябва да намалее до $ 100.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини