Twitter започва агресивна кампания срещу анти-5G публикациите

3
302

Twitter вече ще подлага на сериозна проверка публикациите, които твърдят, че има връзка между 5G мрежите и COVID-19 пандемията, като ще добавя етикет, който останалите потребители ще виждат, в случай, че публикацията се базира на недостоверна, спекулативна или конспиративна информация, съобщават от Business Insider. При кликване върху етикета, който ще бъде поставян под подобни публикации, Twitter ще препраща потребителя към страница, озаглавена „Не, 5G не причинява коронавирус“, която съдържа списък с новини и публикации от агенции за проверка на фактите и правителствени звена, с цел борба с конспиративните теории.

Twitter потвърди този ход в изявление пред Business Insider.

„Миналия месец обявихме, че въвеждаме нови етикети и предупредителни съобщения, за да осигурим допълнителен контекст доверена информация за някои публикации, съдържащи оспорвана или подвеждаща информация, свързана с COVID-19“.

Представител на Twitter добави, че социалната мрежа ще премахва туитове изцяло само когато те съдържат „призив за действия, които потенциално могат да нанесат вреди“, но „няма да премахва напълно публикации, които съдържат непълна или оспорвана информация за COVID-19“. Това е в съответствие с актуализацията на политиките, които компанията предприе през април.

В някои случаи Twitter изглежда прилага етикета за подвеждаща информация с особена предпазливост, особено в случаите, когато в публикацията не се прави изрично и категорично твърдението, че 5G причинява коронавируса. Един туит, цитиран от Engadget, който казва „Хмм днес ще разберем фактите около 5G и коронавируса“, заедно със снимка на двойка антени на базова станция на мобилен оператор, за която дори не е ясно дали е 5G, впоследствие бива маркиран с етикета от Twitter. Търсенето на „5G COVID-19“ или „5G Coronavirus“ в търсачката на Twitter показва десетки постове в социалната мрежа, които са били маркирани.

„Етикетирането или поставянето на предупреждение към публикации ще стане наша постоянна практика“, допълва представителят на Twitter, цитиран по-горе.

Като се имат предвид реалните последици, които конспиративните теории за  5G са имали, тази агресивна проверка на фактите е особено основателна. В Обединено кралство бяха запалени няколко 5G базови станции и антени, а инженери дори са били тормозени от граждани, в резултат на конспиративни теории.

Към момента няма доказателства, които да свързват COVID-19 с 5G. Според организацията за проверка на фактите Full Fact няма основания да се смята, че 5G мрежите потискат имунната система, нито има аргументи, че вирусите могат да бъдат повлиявани или разпространявани от радиовълните, с които работят мобилните мрежи. Пандемията продължава да се разпространява в държави, в които дори няма 5G базови станции, което напълно опровергава теорията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари