Както се очакваше, Microsoft публикува в своя онлайн магазин Windows Store, една от най-популярните Linux дистрибуции. Всички потребители с операционната система Windows 10 вече могат свободно да изтеглят дистрибуцията и да я инсталират в своите компютри.

През месец май тази година по време на събитието Microsoft Build 2017 софтуерният гигант анонсира възможността за съвсем опростен начин на инсталиране на Ubuntu от Windows Store и съобщи за съвместната работа с екипите на Linux дистрибуциите SUSE Linux и Fedora Linux върху създаването на програмен слой, осигуряващ работата на Windows Subsystem for Linux (WSL), който се счита на обратния аналог на Wine в ОС Windows.

Да си припомним, че още миналата година, по време на конференцията Build софтуерният гигант представи интегрирания в ОС Windows 10 команден интерпретатор Bash и поддръжката на двоичните файлове за операционната система Ubuntu Linux. Сега Microsoft предприе следващите стъпки.

Разработчиците подчертаха, че с излизането на трите популярни Linux дистрибуции (Ubuntu, SUSE и Fedora) във Windows Store, приложенията за Linux ще могат да се стартират директно в работещата операционна система Windows 10. Освен това, достъпността на Ubuntu във Windows Store показва, че тази технология ще работи и на устройствата с олекотената операционна система Windows 10 S.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

43 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари