Ръководителите на Уикипедия предложиха да се разкрие официално представителство на най-голямата онлайн-библиотека в даркнет, достъпът до която ще е възможен само чрез технологията Tor. По този начин, посещението на сайта ще стане максимално анонимно и конфиденциално, като едновременно с това ресурсът ще бъде защитен от цензурата. Информацията бе съобщена от Крис Консони, екс вицепрезидент на Wikimedia Italy.

Причината за това е, че някои държави твърде често започнаха да спират достъпа до Уикипедия или до някои нейни части. Консони каза още, че и сега има достъп до Уикипедия чрез Tor браузъра, но осъществената по този начин връзка не е толкова безопасна, ако Уикипедия бе разположена директно в даркнет.

По-конкретно, ако това бъде осъществено, трафикът на потребителите не би минавал през изходния възел – мястото, където връзката напуска даркнет, за да се премине към сайтовете в стандартния интернет. Всеки подобен преход е съпроводен от сериозни рискове.

Създаването на копие на Уикипедия в даркнет би осигурило надеждна защита от гледна точка анонимността на потребителите на електронната библиотека. Освен това, по този начин ресурсът ще бъде много добре защитен от цензурата. Блокирането на подобрен ресурс в даркнет е твърде сложно и достъпът до Wikipedia ще стане възможен за държави като Иран, Русия, Китай и други.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Баламите немат свършек Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Баламите немат свършек
Баламите немат свършек

само чрез технологията Tor.