В края на миналата година ви съобщихме за намерение на една от най-големите компании за принтери и офисна техника Xerox да придобие HP Inc, една от двете компании, сформирани при разделянето на компютърния гигант Hewlett-Packard през 2015. HP Inc. остана като компанията, занимаваща се с доставката на хардуер, докато Hewlett-Packard Enterprise – с доставянето на услуги за клиентите на технологичния динозавър.

Изглеждаше така сякаш сделката е въпрос на време, заради агресивния подход на Xerox, които си осигуриха сериозно финансиране в подготовка за превземането на HP, а заедно с това се опитаха да привлекат големите инвеститори в компанията с изкушаващо предложение за бъдещето. Сега обаче се оказва, че Xerox изоставят своите намерения за придобиване и подмяната борда на директорите на HP, за което настояваше преди.

Причината за отказа на Xerox се крие не само в сериозния отпор, който компанията срещна от висшия мениджмънт на HP, но и заради глобалната пандемия на COVID-19 и икономическите сътресения, създадени вследствие на опитите за овладяването ѝ.

„Настоящата глобална здравна криза и произтеклите от нея пазарни и макроикономически последствия, причинени от COVID-19 създадоха среда, която не е благоприятна за Xerox да продължи да преследва придобиването на HP. Макар и настоящето решение да е разочароващо, ние поставяме на първи план здравето и благополучието на нашите служители, клиенти, партньори и акционери, както и нашия по-широк отговор към пандемията преди всичко друго“, гласи официално съобщение от страна на Xerox по повод решението им.

Дали това е временен отказ или окончателно решение на Xerox е трудно да се прогнозира, така, както е трудно да се прогнозира развитието на ситуацията с COVID-19 и това, което ще се случи със световната икономика в дългосрочен план. Xerox взеха сериозен заем и направиха нужното да покажат, че могат да финансират сделката, но както и посочва Джон Балард от The Motley Fool, „сега не е време за дългове“.

„Все още остават дългосрочни финансови и стратегически облаги от комбинирането на Xerox и HP“, продължава изявлението на компанията. „Отказът на борда на HP да окаже активно сътрудничество в продължение на много месеци и продължителната им тактика по предумишлено бавене се доказаха като лоша услуга за притежателите на акции на HP, които на свой ред демонстрираха огромна подкрепа за транзакцията“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари