fbpx
25.8 C
София

Tesla започна да сглобява купетата на електромобилите от два монолитни компонента

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди около една година Илън Мъск заяви, че новата гигафабрика в Германия ще стане пример за радикални промени в автомобилната промишленост и по-конкретно, ще бъде осъществена революция в конструкцията на купето. Това е възможността за щамповане на предната и задната част на електромобила, като по този начин рязко се намалява броя на използваните детайли, опростява се обслужването и се намалява себестойността. Вече е започнало сглобяването на новите Model Y с използването на тази технология.

През 2020 година Tesla монтира в своята гигафабрика във Фримонт най-голямата в света машина за леене Giga Press, която е предвидена да отлива компонентите на кросоувъра Model Y.

Тази технология намалява броя на детайлите на купето на Model Y от 70 малки компонента до само 2, излети от алуминиева сплав. Оттогава автомобилната компания на Илън Мъск започна да инсталира подобни леярни машини във всичките свои гигафабрики.

Сега, по време на събитие, на което бяха обсъдени финансовите резултати от третото тримесечие, Мъск потвърди, че корпусът на Model Y наистина ще се състои от само две монолитни части – нещо, което досега не е правено в автомобилната промишленост. 

Ползите от този подход са много. Това са икономия на фабрично пространство, отказът от използването на щамповащи преси, намаляване броя на роботите, подобряване на вибрационните и акустичните свойства на електромобила, намаляване на неговото тегло, опростяване на сглобяването, вертикална интеграция, повишаване на контрола и икономия в целия производствен цикъл.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини