fbpx
-0.8 C
София

В Милано обличат сграда с цимент пречистващ въздуха

Най-четени

От известно време следим иновативните технологии за пречистване на въздуха и всяка следваща ни изненадва все повече и повече. Вече ви разказахме за билбордовете в Перу и постерите във Великобритания, а сега е ред на трети подобен проект, само че този път в Италия. Местната архитектурна фирма Nemesi & Partners ще облекат сградата Palazzo Italia в Милано с нова фасада пречистваща въздуха.

Проектът ще бъде част от Milan Expro 2015 година, като уникалният павилион ще бъде направен от специален пречистващ въздуха цимент създаден от фирмата Italcementi или по-точно от 2000 тона такъв цимент. Приблизително такова количество ще е нужно, за да се покрие площта от 9000 квадратни метра, която заема сградата.

Освен цялата външна повърхност, част от интериора също ще бъде облечен в така наречените i.active Biodynamic циментови панели. Когато са изложени на пряка слънчева светлина, активните частици във въпросни цимент улавят някои от замърсителите на въздуха и ги превръщат в инертни соли, по този начин спомагайки пречистването на въздуха от смога на големия град.

Около 80% от иновативния цимент е направен от рециклиран материал като, например, остатъци от мрамор Carrara. Освен с пречистваща въздуха фасада Palazzo Italia ще бъде оборудвана и с фотоволтаичен стъклен покрив, чрез който ще събира слънчева енергия през деня.

Външният дизайн на фасадата е вдъхновен от „джунглата“ и наподобява преплетени клони, които обвиват цялата сграда. Посланието е ясно: иновативният материал прави това, което по принцип извършват дърветата, а именно, да пречистват въздуха.

Добрата новина е, че впечатляващият екстериор вероятно ще остане дори след завършване на експото следващата година. Да се надяваме, че подобни решения ще стават все по-достъпни и евтини, за да може един ден да бъдат вплетени в строителството на всякакъв тип сгради.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини