fbpx
5 C
София

Графичните десктоп среди в Linux: LXDE

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Дотук разгледахме популярните десктоп среди Xfce, KDE, GNOME и MATE. Време е да обърнем внимание и на LXDE. Десктоп средата LXDE е една от най-леките, а ако не и най-леката графична среда за UNIX подобните операционни системи и в частност за GNU/Linux. Абревиатурата LXDE се разшифрова като Lightweight X11 Desktop Environment (бърза и лека десктоп среда), която изобщо не е взискателна към ресурсите на компютъра.

Основни положения

В LXDE се използва мениджъра на прозорци Openbox, благодарение на който програмните прозорци се отварят без задръжки, интерфейсът е изключително бърз и отзивчив, и не дразни по време на работа. От разгледаните дотук графични среди LXDE е най-леката, използва най-малко ресурси и е най-икономична от гледна точка на консумацията на електрическа енергия.

LXDE е изключително подходяща за компютри с ниска производителност, като нетбуците, старите компютри със слаби ресурси, миникомпютрите от рода на Raspberry PI и т.н. В системните изисквания на LXDE можем да видим, че графичната среда работи бързо дори и при използването на процесор Pentium II 266 MHz с 192 MB оперативна памет и много бързо на системи с AMD Athlon 1.6 (1,4 GHz) и 512 MB RAM. SourceForge подчертава, че системните изисквания са колкото за ОС Windows 98. Разбира се, графичната среда успешно използва възможностите и на съвременния хардуер.

Съвсем ниските изисквания към системните ресурси и лекотата на десктоп средата са причината LXDE масово да се използва в облачните решения. Графичната среда може да бъде инсталирана в различните Linux дистрибуции, като например Ubuntu, Debian или Fedora. Тя е и стандартната десктоп среда за Knoppix и Lubuntu. LXDE работи с OpenSolaris и BSD и поддържа редица процесорни архитектури, включително Intel, MIPS и ARM.

Историята на LXDE

LXDE е млад проект, стартирал през 2006 година, когато тайванският програмист Хонг Джен Ии (Hong Jen Yee), известен най-вече с псевдонима си PCMan публикува новия файлов мениджър PCManFM, който е едновременно и първият софтуерен модул на LXDE. Към днешен ден LXDE екипът се разрасна до международна общност от разработчици, дизайнери и програмисти от целия свят.

Компонентите на LXDE

Самата философия на LXDE предвижда най-вече лекота, полезност и практичност на десктоп средата. Именно тези принципи следват нейните създатели, тази постулати се следват и до днес.

LXDE е проектирана по такъв начин, че няма огромния брой зависимости, характерни за другите десктоп среди. Отделните компоненти на графичната среда не са тясно интегрирани един с друг, а са независими. Софтуерните модули на LXDE се използват в редица други Linux проекти в най-добрите традиции на философията на UNIX.

Основни компоненти на LXDE:

 • PCManFM – бърз и надежден файлов мениджър със съвсем ниски изисквания към системните ресурси
 • LXPanel – удобен мениджър на задачите, поддържащ всички основни функции на таск мениджърите
 • LXSession Lite – мениджър на сесиите, изпълняващ задачите по изключване и рестартиране на системата, излизането от сесията и промяната на потребителя
 • LXSession Edit – настройка на програмите, които се стартират автоматично в LXDE
 • LXAppearance – редактор на GTK теми, шрифтове и иконки
 • LXDELXLauncher – удобен за устройства с дисплеи с размер на диагонала 7-11 инча
 • Open Box – лек мениджър на прозорците с много настройки. Могат да се използват и icewm, fluxbox, metacity и други, но разработчиците препоръчват Open Box
 • GPicView – лека програма за разглеждане на изображения
 • Leafpad – малък и удобен текстов редактор
 • LXDE Common – управление поведението на системата
 • LXTerminal – емулаторът на терминала в LXDE
 • Xarchiver – лек и много бърз архиватор
 • LXRandR – програмата за настройка параметрите на екрана и на включените допълнителни монитори
 • LXNM – настройка на мрежовите връзки
 • LXMusic – минималистичен музикален плеър
 • GtkNetCat – графичния интерфейс на netcat
 • LXShortCut – помощна програма за редактиране на преките пътища
 • LXInput – настройка на клавиатурата и мишката

Всички компоненти следват философията на LXDE и това е причината графичната среда да използва около 45 MB памет на машини с i386 процесори, ако някой все още използва подобен софтуер.

Не бива да се забравя, че въпреки че LXDE не изисква много ресурси, самите приложения, които работят в тази среда имат нужда от ресурси. Така например, Firefox и Chrome с няколко отворени раздела имат нужда от много оперативна памет. Графичната среда просто осигурява лекотата и бързината на работа.

Версиите на LXDE

От 2006-та до началото на 2013-та година LXDE се развива добре и се използва в редица Linux дистрибуции. А през месец март 2013-та година, недоволен от GTK+ 3, Хонг Джен Ии започва да експериментира с Qt и на 26-ти март 2013 година представя първата версия на PCManFM, базирана на Qt.

На 3-ти юли 2013 година Хонг обявява Qt порта на цялата LXDE, а на 21-юли програмистите обявяват, че ще обединят двата проекта. Това сливане означава, че версиите GTK + и Qt ще съществуват заедно известно време, но накрая GTK версията ще бъде изоставена и всички усилия ще бъдат съсредоточени върху Qt порта.

Сливането на двата проекта води до появата на средата LXQt, като първата версия LXQt, 0.7.0 се появи на 7 май 2014 година. Този проект активно се развива в наши дни и вече се използва в някои Linux дистрибуции.

Инсталиране

Ако не е отбелязана още по време на първоначалната инсталация, инсталирането на LXDE в Debian и в някои други дистрибуции може да стане от терминала чрез командата

sudo apt install lxde

За много потребители това ще стане по-лесно от Софтуерния мениджър:

В Ubuntu и производните дистрибуции нещата малко се усложниха. Преди да излезе Ubuntu 18.04 съществуваше версията Lubuntu, в която за десктоп среда се използва именно LXDE. Но от версия 18.10, Lubuntu дистрибуцията се разпространява с графичната среда LXQt. Към днешен ден и двете са актуални, а инсталацията на LXQt става по същия начин. LXQt използва повече оперативна памет от LXDE, но по-малко от Xfce и всеки може да си избере най-подходящото.


Във Fedora Linux графичната среда може да се инсталира чрез

sudo dnf groupinstall -y "LXDE Desktop"

А в Arch Linux и нейните производни, това може да стане чрез:

sudo pacman -S lxde

 


Както всички останали графични десктоп среди в Linux, и LXDE заслужава внимание и масово се използва предимно заради своята бързина и философията за постигане на лекота, полезност и практичност. Подходяща е както за начинаещи, така и за професионалистите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини