Дали нещо ще се обърка? На този въпрос се опита да отговори берлинска уеб-програмистка, която реши да извърши нещо като светотатство: да изключи JavaScript и цял ден да сърфира и да работи, или поне да се опита да работи в интернет без JavaScript.

Това е правено неведнъж, но уеб-програмирането непрекъснато се развива и един съвременен сайт е с обем колкото пълноценната игра Doom от 1993 година. И често използва повече ресурси.

Първо впечатление

Веднага се вижда, че без JavaScript нещата са много бързи. Няма реклами и няма внезапни зареждания на видеоклипове. Няма внезапни прекъсвания от типа „Искате ли да се абонирате за…“.

Ако беше само това, навярно всички щяха завинаги да изключат JavaScript в своите браузъри. Но много неща не работят. Цели сайтове въобще не се отварят и нищо не показват. Най-много проблеми възникват при навигацията и менютата не работят. Още по-зле са уеб-формите, когато JavaScript е изключен. И още, изображенията не се показват (навярно знаете, че по подразбиране те се стриймват“)

Сайтовете

Да видим, какво показват по-популярните сайтове. Някои от тях се справят доста прилично без JavaScript, но повечето спират да показват каквото и да е.

Google Maps

Картите на Google изобщо не работят. Но поне разбират, че JavaScript е изключен и се вижда съобщение, че ако искате да ползвате Google Maps, ще трябва да включите JavaScript.

YouTube

Тук може и сами да се досетим: изчезват клиповете.

Netflix

Зарежда се само логитипът. Нищо повече.

Amazon

А тук нещата са доста добре, въпреки че сайтът изглежда малко необичайно.

Wikipedia

Браво! Всичко работи.

Feedly

Просто една бяла страница. Нищо повече.

Twitter

Доста интересно решение: първоначално се показва нормалния сайт с цялото съдържание, но бързо ни препращат към мобилната версия на сайта.

Google Chrome

И тук виждаме просто една празна бяла страница.

24 ways

Браво! Знаят какво правят.

The New York Times

Иконки вместо изображения, но текстовете се виждат и могат да бъдат прочетени.

BBC News

Всичко работи. Но всъщност тук, както и в много други от големите уеб-сайтове, JavaScript се използва като инструмент за показване на най-важната информация.  Това е денят след терористичните нападения в Лондон, и със или без JavaScript, ценната и полезната информация трябва да се покаже. Въпреки че сайтът не изглежда по същия начин, той работи и показва най-важното.

Търсачката на Google

Няма автоматично запълване, а макетът ни връща някъде към 2000 година. Търсенето на изображения изглежда ужасно. Но търсачката на Google върши своята основна работа – търси.


При този експеримент е използвано допълнението Toggle JavaScript, което може да бъде изтеглено от уеб-магазина на Chrome. Подобни разширения има за всички браузъри и тяхната функционалност е една и съща – моментално изключване или включване на JavaScript.

Експериментът показва, че някои сайтове показват информация и след изключването на JavaScript, а други въобще не работят. Но дори и да се вижда нещо, трябва да забравим за форумите, коментарите, често и изображенията, навигацията и още много други. Трябва ли да напомняме за онлайн банкирането, облачните услуги, съвместните проекти и още много други. Едва ли съвременният уеб ще може да мине без JavaScript. А вие как мислите?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари