fbpx
15.2 C
София

Заведоха първите дела към Yahoo

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Миналата седмица
разбрахме за изтичането на 500 000 000 записа на потребители от Yahoo в това, което може да се смята за най-големия единичен пробив, макар и да не е известно дали всички данни са задигнати от единичен инцидент.

Междувременно Yahoo сякаш решиха да отклонят вниманието, заявявайки, че става дума за атака от страна, подпомогната от чужда държава. Без да дава разяснения около твърдението си. Разбира се на фона на пробивите в системите на Демократическата партия, Агенцията за управление на персонал и други важни системи в САЩ, „атака, спонсорирана от чужда държава“ звучи актуално и вероятно служи да покаже, че даже мрежите на компания като Yahoo не са издържали. Един вид: „не ни винете, вижте какво става наоколо“. Но въпросите, истински важните въпроси оставаха. Защо Yahoo признават за пробив две години след това? Защо данните – не само паролите – но и друга информация, разкриваща истинската самоличност на потребителите, не е била надлежно защитена? Сред изтеклите данни има пълни имена, телефонни номера и адреси, пароли (защитени), както и подсказващи въпроси и отговори (част от тях защитени).

Именно на тези въпроси държат компанията да отговори хората, завели колективен иск в американски съд към Yahoo. Те обвиняват компанията в нарушение на три местни закона, както и на федерална законодателна мярка, за подвеждане на потребителите, за нарушаване на конфиденциалността на данните им и за проявена немарливост от страна на компанията при обработка и съхранение на данните. Искът (pdf) търси компенсация за нанесени материални и нематериални щети и определяйки поведението на Yahoo по случая като нечестно, подвеждащо, незаконно и немарливо.

Ще е любопитно да се разбере докъде ще стигне делото по случая. Практиката показва, че рядко търсещите справедливост в подобни случаи намират удовлетворение на исканията си. В случая с изтичането на половин милиард потребителски регистрации може да има нещо различно. Поне на такива мисли навежда реакцията на Verizon. NBC News предава, че телекомуникационната компания обмисля да забави сделката по придобиването на Yahoo, заради изтичането на данните и вероятно делата, които вече стартираха срещу компанията.

Както знаете през това лято Verizon съобщиха, че са готови да придобият някогашния интернет-гигант за сумата от $4.8 млрд. Според анализатори цитирани от медията не е изключено, ако Yahoo почне да губи заведените срещу компанията дела, цената по сделката да се вдигне сериозно.

 „Ние ще преоценим ситуацията в хода на разследването с оглед на интересите на нашата компания, което включва нашите потребители, клиенти, акционери и свързани общности“, гласи краткия коментар на Verizon, цитирани от NBC.

Джералд Майерс от Университета на Мичиган коментира пред медията, че Verizon ще трябва да обясни надлежно ситуацията пред своите акционери, като в същото време не е известно, дали Yahoo разкриват всичко. Все пак компанията вероятно е крила цели две години инцидента и признава за него след изтичането на данните.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини