fbpx
0.8 C
София

Измама с осиновяване на бебе в Instagram

Най-четени

Когато двойките в САЩ искат да осиновят бебе, те често публикуват информация онлайн и търсят в социалните мрежи за жени, бременни с дете, което не могат да отгледат. Понякога това е ефективно, но и крие своите опасности. Един млад измамник и излъгал безброй двойки, само и единствено за забавление, като открадна самоличността на бременна жена.

Действието е в началото на февруари 2019 г, което беше по време на една от най-студените зими в Мичиган от най-новата история. Историята се разказва от BBC. 33 годишната Саманта Стюарт е по пижама у дома си в Уиксъм, близо до Детройт, посрещайки неделния уикенд и върши домакински задачи. Към 11:00 тя получава заявка за директни съобщения от потребител в Instagram с никнейм @ashleymamabear2019.

Не е някой, когото познава, но тя приема съобщенията и започва да ги чете.

Встъпителните думи са „Искате ли все още да осиновите?“

Изминали са шест години, откакто Саманта е имала хистеректомия. За своите 20 години тя е претърпяла серия от операции в опит да овладее своята ендометриоза, състояние, което кара лигавицата на матката да расте в други части на тялото и това може да доведе до агонизираща болка. На 27-годишна възраст стана ясно, че ще трябва да загуби утробата си – и възможността да роди дете.

Беше нужно да мине известно време, докато Сам се възстанови от стреса и емоционалната болка. Въпреки че копнееше за семейство, едва в края на миналата година тя и съпругът ѝ Дейв, се почувстваха готови да се свързат с агенцията за осиновявания и да започнат трудоемкия процес по кандидатстване. Те преминаха проучването на семейното положение и домашните условия и получиха оценка, че отговарят на условията да бъдат осиновители и преминаха обучение. Тогава те създават акаунт в Instagram, публикувайки молби родители да се свържат с тях, като прибавят снимка на празно детско креватче в нова детска стая.

@ ashleymamabear2019 се представя като 16-годишна бременна тийнейджърка от Атланта, Джорджия. Публикува отделни снимки, любовни съобщения с гаджето си Крис и селфита с филтри от Snapchat. Косата ѝ е права и меденоруса. Двете жени започват комуникация, но преди не и преди Сам да е съобщила на своите родители, и на тези на съпругът ѝ Дейв, плановете за осиновяване. Сам е писала „Обсъждали ли сте го с други осиновители? Страхувам се да не бъда наранена. Толкова силно искам да бъда майка!“, като от отсрещната ѝ страна отговаря, че няма да бъде наранена. Минути по-късно, Сам отговаря „Плача от щастие“

Животът на Ашли не е никак лек. Родителите ѝ са били насилници, майка ѝ се е самоубила. Тя била изнасилена от брат си на 14-годишна възраст, в резултат на което се родило недоносено момиченце. Контактът със семейството на Сам е постоянен. Понякога приятелят Крис поема текстовите съобщения, защото Ашли се чувства зле. Когато разговарят по телефона, Сам намира изказванията на Ашли за инфантилни и незрели, и затваря след половин час. Те съставяли плановете за осиновяване късно вечерта.

Температурата в Мичиган пада под -5C и вали лек сняг. Сам се чувства изтощена от толкова съобщения. Тя предава данните си на агенцията за осиновявания.

Но изведнъж, Ашли става арогантна. Тя казва на Сам, че не би била добър родител. Шокирана и наранена, Сам спира да отговаря. Казва, че това е „Просто опустошително. Няма друг начин да го опиша.“

Сам предполага, че никога повече няма да се чуе с Ашли. Тя и Дейв обмислят да изтрият публикациите си в Instagram, които апелират бременните да се свържат с тях. Сам започва да чувства осиновяването на бебе невъзможно.

Месец по-късно, когато снегът започва да се топи, пристига съобщение. Ашли казва, че бебето е родено рано, едва в 31-вата седмица. Раздразнена, Сам казва на Ашли да се свърже с агенцията за осиновявания и да остави семейството ѝ на мира. След около 14 съобщения от страна на младата родилка, тя убеждава другата жена, че наистина е родила преждевременно бебе, което чака осиновяване. Тя казва медицинския център, към Сам и Дейв се приготвят да летят. Ашли изпраща снимка на малкото бебе, увито в проводници и тръби, които следят жизнените показатели на детето. Прибавя текст към снимката – „Тя е ваша.“

След три дни непрекъснато говорене, Ашли блокира Сам в Instagram. Когато Сам се обажда, Ашли не вдига. Няма обяснение, просто тишина.

Тревожна, в неистово страдание, вече усещаща, че Ашли намира удоволствие в страданието ѝ, Сам публикува снимка на разбито сърце в Instagram. За измамата коментира

„Те не искат пари, материални вещи или нещо друго, както повечето измамници. Те искат вашето време, емоции и съвсем откровено някой, с когото да си говорят, докато ви обещават това, което отчаяно търсите – вашето бъдеще дете.“

Сам не е единствената измамена от Ашли.

В САЩ и много други държави, се прилага нормативата за „частно осиновяване“. При него двойките, които искат да осиновят дете и родилки, които не могат да се грижат за децата си, се намират взаимно и се споразумяват чрез адвокат или агенцията за осиновявания. Когато Сам и Дейв се регистрират за първи път в агенцията, те са под номер 21 в листата на чакащите, и агенцията ги предупреждава, че ги очаква дълго чакане, като най-бързи резултати могат да намерят в интернет.

Бременните жени, които не искат да задържат детето си, имат същия избор – да се обърнат към агенции за осиновяване или да търсят осиновители онлайн. Към момента, хаштагът #hopingtoadopt е споменат 44 892 пъти в Instagram, #waitingtoadopt 18 444 пъти, а #hopefuladoptiveparents 10 758 пъти.

Въпреки това, няма достатъчно деца за осиновяване, които да осиновят всички получили одобрение двойки. Непланираните бременности също са станали по-рядко срещани в САЩ. Стигмата върху майките с едни или други затруднения, също е значително намалена, така че те са по-малко склонни да се отделят от детето си.

„Спешността води до отчаяние, а отчаянието понякога води до нетрезви решения“ казва специалистът по осиновявания Зората Смит Плейнер.

Други семейства също се включват в коментарите под публикацията на измамената Сам, като Кристен и Майкъл Джонсън от щата Юта, които също са се свързали с Ашли и Крис, въпреки че този път тийнейджърите от Джорджия са използвали различен акаунт. В Кентъки, Ашли Мидълтън и съпругът ѝ Брайън са получили съобщения от втория акаунт на Ашли. Други анонимни семейства също споделят подобни преживявания. Всички снимки съдържат една и съща бременна руса млада жена от Джорджия.

Кристен резервира полети до Атланта за 500 долара. В неистовата разправа да намери детегледачка, тя осъзнава, че Ашли не е изпратила никакви документи от болницата. Тя ѝ звъни, за да провери отново. В кратко телефонно обаждане, медицинската сестра ѝ казва, че в болницата няма 15-годишна родилка Ашли, няма баща на име Крис и няма такова бебе.

„Стомахът ми просто се сви и буквално изпаднах в криза. Плакахме много. Съпругът ми също плачеше“, казва тя.

„Не можехме да повярваме, че след всичко, което преживяхме, все пак сме се поддали на това.“

Имаше група във Facebook, където двойките споделяха подобни истории – интернет улесни извършването на измама, но стана и по-трудно да се поддържа такава. Имената, използвани от много измамници в цялата страна, се споделят и разпространяват бързо.

Оказва се, че Ашли използва редица имена и акаунти: Алиса и Джош, Киара и Даниел, Макензи и Мат. Историята на всяка двойка има познати елементи, или едни и същи родители на насилие, майката, самоубийството, или връзката с Джорджия. Обикновено и трите. Съобщенията са непрекъснати, телефонните разговори идват в странни моменти, а разговорите продължават с часове. Понякога един „удар“ на Ашли продължава един ден, друг път няколко. Обикновено завършва със сълзи.

Сам смята, че истинското име на тийнейджърката е Мелиса, защото няколко от фалшивите акаунти в Instagram са маркирали някого с това име. Мелиса има очила с квадратна рамка, заплетена червена коса и изглежда така, сякаш е на края на 20-те.

Кристен не е убедена. Има представа, че е злобна жена на средна възраст. И двете обаче са съгласни, че извършителят вероятно живее някъде недалеч от Атланта, тъй като тя познава района много добре.

Други жертви имат различни теории. Някои се чудят дали измамникът всъщност не е група от хора, поради времето, с което трябва да разполагат, за да се изпратят толкова много съобщения – може би група активисти срещу осиновяването, чиято цел е да задържи надеждни родители заети, да ги деморализира и да попречи на тяхното търсене на истински родилки.

Джули Висоцки, адвокат по осиновяване със седалище в Атина, Джорджия, казва, че и тя си е губила времето.

През март агенция за осиновявания от друга държава я моли да разговаря с бременно момиче. Въпреки че Джули щеше да заминава на екскурзия за годишнина от сватбата със съпруга си, тя го отложи и пое ангажимента. Тя и 15-годишната си разменят съобщения през нощта, тъй като момичето твърди, че е приета в болница.

Въпреки 23-годишния си опит в работата, на Джули бяха нужни близо 24 часа, за да осъзнае, че е била измамена. Окончателното доказателство беше ултразвуково изображение, лишено от всички идентифициращи подробности и реквизити.

„Отчасти е моя вина, тъй като съм много доверчива личност. Затова се опитвам да помогна на всички“, казва Джули.

От март, казва Джули, тя и нейните колеги се обаждат на семейства от Джорджия, Колорадо, Тексас, Аляска, Ню Йорк, Минесота, Алабама, Илинойс и Юта. Всички семейства се оплакват от измама в Instagram от млада жена от Джорджия.

„На този свят днес има толкова много самотни хора, които просто искат малко внимание.“

Това е измама, която е трудна за преследване. Повечето държави все още нямат правни инструменти за разкриване.

От септември 2018 г. в щата има закони, които да спрат измамите с осиновявания и се борят с финансовия аспект, но не и емоционалния. „Много е разочароващо“, казва Висоцки.

Една от възможностите би могла да бъде образуване на гражданско дело за умишлено причиняване на емоционално страдание. „Но кой би се включил в такова дело?“ Пита тя. „Или просто то да бъде образувано, като последната надежда да се облекчат болката и страданието на хората? Въпреки че бебе няма, всички вярваха, че това е шансът им да осиновят дете. Това е съкрушително.“

Травмираните двойки редовно съобщават за тази измама в центъра за оплаквания в Интернет на ФБР. В изявление ФБР заяви пред BBC, че въпреки че са били наясно с измами с осиновяване, те все още са рядкост. Никой от родителите не е получил последващо обаждане.

Но не само потенциалните родители са пострадали. Има и други. Защото Ашли не е просто фалшив профил в Instagram, сглобен от някои изображения и активно въображение. Ашли е истинска 22-годишна, която живее в Джорджия. Името й е Ашли Кинг – и самоличността ѝ е открадната.

Сам, правейки се на детектив, намира профила на Ашли лесно – снимките са публични. Тя ѝ изпраща съобщение, за да я предупреди, че нейните снимки се използват, за да подмамят хората. И изтъква, че който управлява фалшивите акаунти в Instagram, знае интимни подробности за живота си, съпруга и бебето ѝ.

Гласът на Ашли трепери, докато тя описва шока от видените снимки на нейното новородено дете в акаунта на друг човек в Instagram.

„Жената имаше множество последователи, мислещи, че ще осиновят дъщеря ми“, казва тя. „Това е наистина обезпокоително. Защо някой би направил това?“

Тя незабавно подава сигнал в полицията в окръг Gwinnett.Това, което измамникът казва за детството на Ашли, е напълно невярно, обяснява тя, но когато става въпрос за дъщеря ѝ, самозваникът дори знае в коя болница е родена.

„Кинг заяви, че единствената информация, която е неправилна за дъщеря й, е, че тя е била посочена като родена недоносена, когато в действителност е родена на навреме“, се казва в доклада на полицията.Цялата друга информация беше вярна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини