fbpx
9.8 C
София

Какво да очакваме от Google Chrome през 2020?

Най-четени

2019 беше страхотна година за Google Chrome. Въпреки инцидентите, които корпоративните потребители трябваше да претърпят по време на експерименталната актуализация, която доведе до срив на работата на браузъра, той понастоящем продължава да бъде най-популярният браузър в света и е използван от между 48% до 64% на интернет потребителите (в зависимост от метода на статистиката).

Google обаче не е компаниите, които почиват на стари лаври и планира много нови функции и промени в браузъра Chrome през 2020 г. В тази статия събрахме основните акценти, на които си заслужава да обърнете внимание. Трябва да отбележим, че някои от тях са експериментални функции, които бяха едва загатнати през 2019 г. в Canary версията на Chrome – това е бета версия, предназначена за тестване на всички експериментални нововъведения, която се използва от разработчици, бета тестери и софтуерни ентусиасти, и тепърва ще видим как ще се развият и дали има бъдеще за тях в официалната версия на браузъра.

Тъмен режим за мобилните устройства

Една от функциите, които най-много очакваме през 2020 г. е тъмният режим за Chrome за мобилни устройства. Ако имате телефон или таблет с Android можете да тествате експерименталния тъмен дизайн за Chrome още сега, като въведете в адресната лента chrome://flags и активирате флага „Android content dark mode“ и „Android Chrome UI dark mode“. След като направите това, трябва да рестартирате браузъра и да отворите менюто с настройки. Следва да отворите настройките на темата и да активирате опцията „Тъмно“. Разбира се, това може да е само ранна експериментална тъмна версия и финалния резултат, който ще представи Google да се различава значително.

Google все още изглажда някои грешки с това как изглежда браузъра и как се показват уеб страниците, когато е активиран тъмния режим. Очакваме версията за Android да е готова за публично представяне през първото тримесечие на 2020 г., а на малко по-късен етап и версията за iOS.

Паралелно изтегляне

Друга интересна функция, която Google тества експериментално е паралелното изтегляне. Това е опция, която ефективно разделя изтегляните файлове на няколко части, които се трансферират едновременно. Техниката е досущ като тази, която използват мениджърите за изтегляния, за да ви помогнат да изтегляте файловете по-бързо и определено би било добре дошло като част от богатата палитра от функционалности на Chrome, особено сега, когато широколентовия интернет става все по-достъпен и по-бърз от всякога. С нетърпение чакаме да се появи през 2020 г.

Споделяне на страници чрез QR кодове

Тази функция е на път, но не е непременно нещо, на което особено се радваме. Наскоро потребителите на Chrome Canary придобиха възможността да споделят. уеб страници от едно устройство с друго, или по между си, чрез QR кодове. Кодът се генерира на екрана на устройството и може да бъде сканиран посредством камерата от Chrome на друго.

Това не е съвсем нов начин за споделяне на линкове и сайтове – Opera предлага същото нещо от доста години, а ако трябва да сме честни, според проучванията, повечето потребители не са особени фенове на QR кодовете. За да ги използвате, трябва да изтеглите специализирано приложение, да ги сканирате и няма начин да разберете към коя страница водят, преди да сте я отворили. Потенциалът за фишинг атаки при тях е огромен. Предпочитаме да споделяме сайтове с хора, на които имаме доверие чрез приложенията за кратки съобщения и месинджърите.

Нови превключватели на разделите

Понастоящем, когато искате да промените раздели в Chrome на телефона или таблета си, трябва да докоснете бутон, да изведете превключвателя на разделите и да вземете своя избор от набора отворени табове. Това е просто и ефективно, но има какво още да се желае. И вероятно ще видим промени и тук през 2020 г. с въвеждането на нов превключвател на раздели, който добавя много нови опции към същия екран.

Маркиране на бавните уеб сайтове

Това е функция, предложена от група разработчиците на Chrome, които твърдят, че „мрежата може да се справи по-добре“, що се отнася до потребителското изживяване. Идеята е уеб сайтовете, които се зареждат особено бавно да бъдат етикетирани по някакъв начин, за да бъдат потребителите предизвестени, че ще им се наложи да чакат продължително въпросната уеб страница да се зареди, и вината за това не е в интернет връзката. Това съобщение може да бъде под формата на флаг или значка, които се появяват до отворения таб или в контекстното меню.

Няма гаранция, че подобни етикети ще се появят през 2020 г., но Google полага много усилия за въвеждането на своите насоки за най-добри практики за уеб разработчици, така че не бихме се изненадали, ако ги видим в близко бъдеще.

Вграден мениджър на пароли

Тази функция е обект на много спекулации, но определено е нещо, което бихме искали да видим в Chrome през 2020 г. В края на 2019 г. Google представи нов инструмент, който ще ви предупреди, ако използваната от вас парола за акаунт в някой портал е компрометирана при теч на данни. Така че няма да се изненадаме, ако Google последва примера на Mozilla, която също е обещала да пусне собствен мениджър на пароли вграден в браузъра Firefox през 2020 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
U4en
U4en
1 година

програми създаден с единствена цел да събират лични данни и да показват реклами, некадърно написани от бездарници …. а чакай, това беше 2019 и 2018, и 2017, и 2016, и …………….. май имаме стабилен тренд.

--23424-
--23424-
Отговор на  U4en
1 година

„Бездарниците“ са най-ползвания браузър, а фреймуръка зад него стои в основата на почти всички останали браузъри в момента, дори и този на Мйакрософт, който ще дойде.

Най-големите безадрници са Българоидите, които псуват, хейтят и плюят всичко, което е нешо повече от тях, а самите те не създават нищо и стоят в най-ниската класация по БВП в ЕС, защото самите те са истинските бездарници.

Нови ревюта

Подобни новини