fbpx
-5 C
София

Какво е бъдещето на 5G през 2020?

Най-четени

Миналата година Qualcomm се срещна стотици репортери и анализатори на слънчевите плажове на Мауи, за да говори за бъдещето на 5G и как технологията ще промени света през 2019 г. Нивото на вълнение беше високо. Събитието беше истински хит в технологичния свят. Развитието и навлизането на 5G мрежите по света беше посрещнато от редица препятствия, проблеми и закъснения – особено предвид скандалите и търговската война между Китай и САЩ. В крайна сметка обаче, без съмнение всички се развълнувани от това какво е бъдещето на петото поколение мобилни мрежи, а обещанията са големи.

В началото за американските потребители имаше истинско объркване за това кога ще видят реално 5G – AT&T пусна надградена 4G – LTE мобилна мрежа, която промотираше под търговското название 5G, без реално технологията им да отговаря на стандарта.

Тази година, на третата годишна среща на върха за Snapdragon Tech на Хаваите, Qualcomm събра всеки основен американски телеком, няколко производители на телефони и различни други партньори, които да обединят усилия и заедно да обещаят едно: 2020 г. да бъде различна за развитието на 5G.

„2020 е годината, в която 5G ще започне из основи.“, заяви президентът на Qualcomm Кристиано Амон в началото на конференцията. Той очаква повече от 200 милиона 5G смартфона да бъдат продадени през 2020 г.

5G обеща значително да увеличи скоростта, покритието и отзивчивостта на безжичните мрежи. Технологията може да работи от 10 до 100 пъти по-бързо от съществуващите клетъчни връзки днес, а също така да повиши осезаемо броя едновременно свързани устройства, както и максимално достижимата скорост по трасето, което ще отвори вратите пред концепцията „Интернет на нещата“. На всичкото отгоре, най-сетне ще видим наистина ниско време за свързване от порядъка на 0 – 1 ms, които днес се постигат доста трудно в мобилните мрежи. Това е най-значимият напредък в технологиите за мобилни мрежи след въвеждането на 4G преди десетилетие и може да има големи ефекти върху начина ни на живот.

Но засега голяма част от тези обещания остават неизпълнени.

Целите на технологията наистина са амбициозни за технология, която едва сега започва развитието си. Дори в Хаваите, по време на срещата на върха на Snapdragon Tech имаше някои съмнения.

5G се вписва и едва сега започва

Мрежите от ново поколение накрая съществуват реално в САЩ и други краища на света, но те са далеч от перфектни. Най-големите недостатъци на 5G днес са рехавото покритие в сравнително малко градове и скъпите устройства, които се дистрибутират ограничено. Ако сте закупили един от 5G моделите, налични в началото на годината, той няма да може да се свързва към по-новите и по-широко достъпни 5G мрежи, които AT&T и T-Mobile едва сега стартират. А ранните скорости на 5G връзките се доближават до тези на съществуващото сега 4G.

Докато Verizon беше първият оператор, който пусна реално 5G на пазара, нейните фантастично високи скорости бяха възпрепятствани от малкия обхват, характерен за спектъра на милиметровата вълна (или mmWave), който използва. Операторът се надява да разшири обхвата и устройствата през 2020 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини