fbpx
13.9 C
София

Касперски отговори на Bloomberg

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Евгений Касперски, създател на руската компания за предоставяне на услуги и продукти в областта на информационната и интернет защита „Касперски Лаб“, отговори на материал, публикуван на страниците на Bloomberg, свързващ тясно него, сътрудниците му и самата компания с КГБ и Кремъл.

В материала в Bloomberg, от 19.09., озаглавен: „Компанията, която защитава вашия интернет има тесни връзки с руските шпиони“, написан от Матли, Райтли и Робъртсън, се твърди, че Касперски има тесни връзки с бившите тайни служби на СССР и с настоящото управление на разузнаването. Освен това той бива обвиняван за това, че компанията умишлено разглежда сложни APT (advanced persistent threat) атаки, в които са замесени правителствени служби на САЩ и други западни държави, но не обръща внимание на сходни атаки, в които се предполага участие на рускоговорящи страни (за пример се дава разкритата от Fireeye кибершпионска кампания Sofacy, насочена към НАТО, на която „Касперски“ не обръщат внимание). Изданието цитира също така рекламна кампания от 2007 г., предназначена за японския пазар, която промотира продуктите на „Касперски“, като „идващи от специалист по криптография от КГБ“. В материала се цитират неназовани източници пожелали анонимност, които твърдят, че са бивши служители на компанията. Освен това, авторите на материала посочват, че компанията няма представители на западни страни сред висшия си мениджмънт и сред старши разработчиците си – нещо, което Касперски доказва, че е невярно, давайки връзка към страница с екипа от разработчици. В сценарий от филм от Студената война, изданието твърди, че той използва седмичните си посещения в руска баня, за да се свързва с представители на руските шпиони.

Bloomberg пишат също така, че макар и Крис Догет, шефът на американския офис на „Касперски“, да твърди, че макар и данните, които идват от клиентските машини, на които са инсталирани продукти на компанията да са анонимизирани, то компанията успява да разкрие реалните собственици на тези данни и те биват предавани на Федералната служба за безопасност (ФСБ), приемник на бившото КГБ.

Още на следващия ден, Касперски публикува на страниците на блога си материал, озаглавен „Практическо ръководство за създаването на сензация“, в който отговаря на публикацията в Bloomberg.

„Съществуват много начини да се сътвори сензация в медиите. Един от практичните начини за това е да се спекулира и да се създават теории на конспирациите. За съжаление, днес има търсене на подобни истории и те имат голям шанс да създадат чакания от тях ефект“, пише Касперски. „Така че как една глобална компания с руски корени може да играе роля в една теория на конспирацията? Е, това е лесно: трябва да се „разкрие“ някаква зловеща вътрешна афера на руските тайни служби (за да произведе ефекта: „Знаех си!“). В много случаи, може да промените прилагателното „руски“ с всяко друго, и ще се създаде сходен ефект. Това е една проста и все пак ефективна рецепта за създаването на сензационалистична статия. Експлоатирането на параноята винаги представлява чудесен инструмент за увеличаване на читателската аудитория„.

Касперски продължава публикацията си, спирайки се внимателно над всяко от обвиненията. Той намира за неслучайно това, че материалът на Bloomberg се появява само месец, след като биват публикувани разкритията на „Касперски“ за Equation Group – високопрофилна групировка, действала повече от 14 години и замесена във враждебни кибердействия по цял свят, която според компанията е свързана с Агенцията за национална сигурност на САЩ. Той сравнява твърдението, че е работил за КГБ с популярното схващане на някои хора, че хората, създаващи антивирусните продукти пишат вируси. Все пак той не отрича, че работи в руското министерство на отбраната след завършването на Висшата школа на КГБ през 1987 г. Касперски и привежда връзка към материали на „Лаборатория Касперски“, изследващи зловредни кампании, в които участват руски хакери, като Red October, CloudAtlas, Miniduke, CosmicDuke, Epic Turla, Penguin Turla, Black Energy 1 и 2, Agent.BTZ и Teamspy. Освен това, по отношение на Sofacy, той отрича обвиненията, че руската компания е пренебрегнала умишлено инцидентите, свързани с хакерската групирова, предоставяйки връзка към публикация в блога на компанията, която е посветена именно на тази атака.

Касперски обръща внимание също така, и на твърденията, че компанията осъществява отдалечен достъп до клиентските машини и данни. „На теория всеки доставчик на продукти за сигурност може да направи това. Следвайки тази логика, вие може да си представите какви подли неща биха могли да правят Facebook, Google или Microsoft. Теоретично, авторите могат да се придържат към истината. Реалното положение на нещата е такова обаче, че аз нямам причини да рискувам бизнеса си за $700 млн.“, пише Касперски, споделяйки, че компанията предоставя изходния код на продуктите си за преглед от частни и правителствени партньори на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини