fbpx
7.6 C
София

Научен пробив: Роботите вече могат да усещат миризми

Най-четени

Изследователски екип от университета в Тел Авив е създал иновация, която променя правилата на играта в областта на роботиката. Те са създали робот, който може да разпознава десет различни миризми, което го прави първият робот в света, който прави това. Освен това по-късно тази година ще има специални камери и микрофони, които ще оспорват човешкото зрение и звук. Те дори могат да се представят по-добре от човешките очи и уши.

Досега технологиите са се усъвършенствали много, най-вече през последните години, но човешкият нос е нещо сложно и ще отнеме време докато се пресъздадат неговите умения. На самия него са му трябвали милиони години, за да подобри рецепторите и да ги направи съвършени, за да усещаме множеството миризми, които усещаме днес.

Роботи: Бъдещето на усещането на миризми

Групата изследователи от Израел успява да направи тази иновация. Изследователите от университета в Тел Авив създават роботът, който не само може различи 10 различни миризми, но може да ги разпознава близо с 10 000 пъти по-голяма чувствителност от друга електроника.

Те определят този продукт като биохибридна платформа. Платформата има набор от антени, които използват „пустинни скакалци“ и създават електрически сигнал при откриване на миризма. Тази електронна система е свързана със „скакалците“. По този начин устройството измерва количеството на електрическия сигнал.

Изследователите са свързали робота с алгоритъм, който позволява на роботите да илюстрират миризмата, използвайки изходния сигнал. Посоченият робот може лесно да различава до 10 миризми. В бъдеще разпознаването на миризми от роботите може да бъде полезна в множество индустрии, особено в областта на нефта и газа, където сероводорода (H2S) причинява ежегодни жертви.

Миризмите, които може да разпознава роботът могат да бъдат всякакви. Учените смятат, че техният робот може да открива експлозиви и наркотици.

Университетът в Тел Авив публикува видеоклип в YouTube, в който се вижда иновацията. И все пак някои изследователи са говорили за същата система още преди няколко години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини