fbpx
4.8 C
София

Отива ли към своя край OpenOffice?

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


OpenOffice
, една от най-обичаните някога безплатни и открити алтернативи на MS Office, е останал с екип от едва 16 човека, които да се грижат за поддръжката му. Това става ясно от публикация LWN от края на миналия месец. Изданието съобщава, че напусналите проекта разработчици са се прехвърлили към сродни проекти, основно LibreOffice.

Изданието предава, че за миналата година са направени едва 381 блока с промени по офисния софтуер. За сравнение, тези направени към LibreOffice се равняват на 22 134, направени от 268 разработчика.

Репортаж в друга медия – ExtremeTech – наскоро съобщи друга смущаваща за проекта новина – че в борда на Apache Foundation, които се грижат за развитието на проекта към настоящия момент, вече не присъства мениджър, който да отговаря за пускането на нови издания, което допълнително сочи, че вероятно проекта върви към своя край. Медията твърди, че на практика, към дадения момент разработката на нови издания на пакета не съществува. Последната версия на OpenOffice (4.1.1) е от лятото на миналата година, и няма индикации, че ще се появи следваща версия на офисния софтуер. Отделно от това, публикация в блога на Apache, призовава разработчици, които могат да помогнат с развитието на проекта, да го направят.

В публичното пространство не от вчера се говори за евентуално обединение между LibreOffice и OpenOffice. Един подобен ход звучи повече от логично, вземайки предвид това, че двата проекта делят общ код. LibreOffice е проект, който възникна като продукт на бивши разработчици, грижещи се за OpenOffice, след като той стана част от Oracle. За една такава стъпка заговори и представител на швейцарския върховен съд в края на миналата година, който изтъкна като довод, че това ще улесни значително работата на местната администрация при работа със свободния офис пакет. Съдебната институция на алпийската държава ползва свободен софтуер в администрацията си.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
cybercop
cybercop
6 години

Libreoffice няма да умре със сигурност. Това е софтуер за милиони. Но, при една конкуренция, винаги има стимули за развитие и кражба на нови идеи от един проект в друг.

cybercop
cybercop
6 години

То, целта на Оракъл беше не да съсипе офиса, а, да извива ръцете на големите компании от типа на Red Hat, Novell и Canonical. Но, те отвърнаха бързо на удара. Отцепилите се разработчици бяха добре финансирани, а според мен, саботираха основният проект, преди да напуснат. Помня, че първата фирмена версия имаше някакви проблеми (мисля, че забиваше), докато, първата версия на Libreoffice беше актуализиране версия на OpenOffice 2.4, която още на дебюта си се представи отлично. След това, започнаха да подменят Java с C++ код и резултатът се вижда.

mIRCata
mIRCata
6 години

Все едно като беше само Опън офис, и беше умрял. Като основна алтернатива на мс офис, особено пък в линукс дистрибуциите, либре офис не вярвам да умре или да забави развитие. Виж само цитираните горе цифри с промени и броя хора, които работата сега по него.

cybercop
cybercop
6 години

По принцип, обединяването означава, че OpenOffice ще умре напълно, погълнат от по- големият проект, което не е добре. Алтернативите намаляват, а обикновено с намаляването на алтернативите, замира и прогреса.

Васил Домусчиев
Васил Домусчиев
6 години

Още един пример, при който компания се опитва да „съсипе“ една добра безплатна алтернатива.
Добре, че разработчиците се отцепиха тогава, теглиха им по една и сформираха LibreOffice!

Нови ревюта

Подобни новини