На 10-ти септември Apple представи тазгодишните iPhone 11 на специално събитие, което за първи път беше излъчвано на живо онлайн, в театъра „Стив Джобс“ в Купертино, Калифорния.

Тази година компанията промени малко стратегията, като съответно базовия модел вече е iPhone 11 Pro, а „бюджетната“ версия, която миналата година беше iPhone XR, вече е просто iPhone 11.

Най-голям акцент по време на презентацията, бяха именно камерите и демонстрация на страхотните снимки и видео записи.

Новите iPhone вече идват с тройна задна камера, нови софтуерни подобрения и увеличена изчислителна мощност, с най-новия чип на Apple A13 Bionic, който теоретично предлага с до 20% по-висока производителност, спрямо миналогодишния A12.

По време на представянето, новите iPhone 11 бяха наречени „мобилно фото студио“, тъй като предлагат наистина впечатляващи камери, като в допълнение към тях виждаме уникален софтуер и широк набор от инструменти за обработка, която в тандем с високата мощност на процесора, наистина прави мобилната фото и видео обработка, по-достъпна от всякога.

В събраните първи впечатления в тази статия, основен акцент са именно камерите, но обхващаме и други детайли, с което се надяваме да дадем по-пълна картина какво точно представлява новият iPhone 11 Pro.

Какво предлагат камерите?

По отношение на спецификациите, новите iPhone 11 Pro и Pro Max имат наистина прилично видео заснемане, като в никакъв случай не отстъпват на конкуренцията.

Надградената основна задна камера е съставена от три сензора, всеки от които с резолюция 12MP, като сензорите са съответно шикороъгълен, свръх широкоъгълен и телефото, и са подобни на тези, които може да видите във флагманите на Samsung или Sony, а най-качественият видео запис съответно достига до 4К с 60 кадъра в секунда, като представлява най-доброто, което можем да видим на пазара към момента.

Има няколко смартфона със сходни камери, като Samsung Galaxy S10 Plus или Huawei P30 Pro, така че iPhone 11 Pro не е без конкуренция.

Мулти камерно заснемане

Една от най-впечатляващите възможности на iPhone 11 Pro е възможността за превключване между различните обективи (сензори), по време на видео, без да прекъсвате заснемането.

Това означава, че бихте могли да започнете видео клип, след това да преминете към ултра широкоъгълния обектив, за да покажете повече от фона, след това към телефото обектива, за да покажете възможно най-ясно обекта в близък план, и накрая да имате идеалното видео.

Всъщност това не е нова функция в смартфоните – дори повечето телефони от висок, и дори среден клас, могат да превключват между различните обективи по време на заснемане. Понякога обаче повечето модели с такива функции имат известно закъснение или лаг, които при iPhone 11 Pro са елиминирани.

Освен това виждаме, че камерите ще запазят фокуса, експонацията и цветовата температура при промяна на увеличението (zoom), но това също присъства в повечето съвременни телефони.

За пореден път технологичните подобрения на Apple са по-скоро изравняване с конкуренцията, а не някакви съществени иновации.

Обработка на момента

Най-сетне стигаме до нещо, с което новите iPhone 11 Pro и Max изпъкват пред останалите модели. Това е възможността за моментна обработка на заснетите видео и снимки, като както споменахме, iPhone 11 Pro идва с разширен софтуер с богата палитра от инструменти за монтаж.

По време на представянето, на презентацията беше споменато, че iOS 13 ще донесе на iPhone 11 изцяло обновено приложение Photos, което добавя редица функции за редактиране на видео и снимки след заснемането. Не става въпрос за просто нови и интересни филтри, както редовно виждаме в Android, а за софтуер на професионално ниво.

Това означава, че ще можете да редактирате нивата на експозиция, изравняване, цветова температура и звук, секунди след записване на видеото, без да се налага да го прехвърляте на други устройства, или да използвате друг софтуер, или приложения, от трети страни.

Това определено е полезно допълнение на хората, които държат на качествената фотография. Разбира се, обновените софтуерни възможности за видео редакция, ще са достъпни за всички потребители, които надградят дори стар iPhone до iOS 13, но най-добро приложение за тях се намира именно при 4К 60 fps видеата, които само iPhone 11 Pro и Pro Max могат да заснемат.

FiLMiC Pro

При представянето на iPhone 11, Apple разкри много подробности относно различни функции на камерите на новите си флагмани, като запис с няколко обектива едновременно, включително и с предната, и задната камера (да, също едновременно). Някои от новите функции, наистина са на кинематографско ниво.

FiLMiC е приложение за iOS и Android, което създателите на съдържание и редактиране на видео използват. Това е полезен инструмент за хората, които правят сериозни видеа със смартфоните си.

Новата версия на инструментът FiLMiC Pro също ще донесе съществени подобрения при заснемането и обработката на видеа, като множество коментатори и журналисти свързват това именно с възможностите на iPhone 11 Pro. Всъщност обаче приложението ще донесе въпросните нововъведения и за платформата Android, а като вземем предвид, че някои Android флагмани имат същото ниво камери, и дори по-добри, от тези на iPhone 11 Pro, то това определено не е гордост на новите iPhone.

Някои смартфони дори имат вградени всички инструменти и възможности на FiLMiC Pro в стоковите си приложения за камерата. Такъв пример е Sony Xperia 1 Cinema Pro, която както подсказва името, е смартфон насочен към сериозната фотография (до колкото мобилната може да бъде такава). Телефонът на Sony също позволява заснемане чрез различни обективи едновременно, с различни цветови степени, експонация и бленда. Също така снима и във формат 21:9, който повечето игрални и късометражни съвременни филми използват.

Колко всъщност са добри камерите?

Видеоклиповете и примерните потрети, които видяхме с представянето на новите iPhone наистина изглеждат страхотно. Но трябва да имаме предвид, че те са заснети от професионалисти. Заснети са професионално, обработени са професионално, вероятно и са с доста висок бюджет. Би било наивно обикновените потребители да очакват същите резултати при заснемане, досущ като примерните. Фотографиите и видеата, които ще заснемете в обикновени условия, дори няма да се доближават до качеството на рекламните.

Именно този аспект пропускат много хора, когато правят избор на смартфон и държат особено много на камерите. Колкото и да са надградени спрямо миналогодишните, камерите на новите iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max едва ли са чак толкова уникални спрямо тези на останалите флагмани от 2019 г., нито пък водят конкуренцията.

Разбира се, камерите в новите iPhone са наистина впечатляващи, както и софтуерът зад тях, но за съжаление Apple не представя нищо свръх иновативно, нито се изправя над конкуренцията.

Като говорим за конкуренция, останалите флагмани на годината – Samsung Galaxy S10, Sony Xperia 1 и Huawei P30 Pro не само че не отстъпват на iPhone 11 Pro, но дори в някои ситуации могат да изпреварват, така че изборът „Само iPhone“ тази година далеч не може да бъде толкова категоричен, както през изминалите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари