fbpx
13.6 C
София

САЩ: опитите за закупуване на фалшиви чипове на фона на дефицита на компоненти доведоха до увеличаване на активността на измамниците

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според американската компания ERAI Inc, която следи доставките на фалшиви чипове и случаите на измами в индустрията, дефицитът на полупроводници е довел до рекорден брой измами на клиенти от САЩ, които са прехвърляли средства за покупки на мними контрагенти.

Според ERAI, през 2021 г. е имало 101 случая на измами с превод на средства. За сравнение – през 2020 г. е имало данни за 70 подобни инцидента, а преди пет години – само около 17.

Според президента на ERAI, Марк Снайдър, компаниите отчаяно се опитват да намерят чипове, които не се предлагат от оторизираните и проверени дистрибутори, затова се обръщат към т.нар. „Брокери в сянка“, на които се превеждат пари, често без да получават никакви продукти в замяна. Твърди се, че всички докладвани случаи на измами са от китайски брокери, като докладите до ERAI се извършват на доброволни начала.

Въпреки че в САЩ има база данни за фалшиви части на GIDEP и Програма за обмен на данни от правителството и индустрията, анонимните препратки към правителствените служби не са разрешени, така че базата данни на ERAI се превърна в основната за компаниите, които искат да научат повече за проблемите с фалшивите поръчки или докладваните проблеми, които вече са възникнали.

В същото време, по последни данни, броят на тези или онези инциденти с фалшиви чипове, информацията за които е била предадена на ERAI през 2021 г., достигна 504, а през 2020 г. – те са били 463. Това е много по-малко, отколкото през 2019 г., когато бяха регистрирани 963 случая. Снайдер твърди, че е възможно карантинните мерки, свързани с пандемията, да са затруднили доставчиците на фалшиви продукти, тъй като правенето на бизнес в такива условия е станало много по-трудно.

Информацията беше оповестена публично на симпозиума за фалшиви части и материали, организиран от Center for Advanced Life Cycle Engineering в сътрудничество с Университета на Мериленд (САЩ) и индустриалната група SMTA. Според експертите, реалният брой на инцидентите може да е много по-голям, тъй като много компании се страхуват от влошаване на репутацията и предпочитат изобщо да не съобщават за опитите за придобиване на фалшиви чипове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини