Пробивът в Twitch се оказа нещо реално и се явява най-голямото изтичане на данни от известна компания в последно време. Хакерите, отговорни за пробива са се сдобили с изходния код на Twitch, с информация за разплащания на създатели на съдържание, за потребители, за партньори на сайта и корпоративни данни, които не е трябвало да излизат. И ако самата атака е притеснителна за сайта, то изглежда още по-смущаващо, че архивът с данни беше достъпен за сваляне открито. Наблюдателен потребител на Reddit разкрива наскоро нещо любопитно сред данните. Изглежда сайтът пази списък с привилегировани потребители, които са имали определени привилегии спрямо всички други – нещо не толкова необикновено за един сайт.

„Уошингтън поуст“ разясняват, че това не е списък на напълно недосегаеми потребители, а такъв, включващ едни от най-популярните стриймъри, които не могат да бъдат банвани за незначителни прегрешения.

Самият списък е на повече от пет години и според източници на изданието, той се е използвал заедно с инструмент, наречен Better Desk. Списъкът посочва как се е променила стрийминг платформата през годините. Така например, в него се посочват определени потребители, които не трябва да бъдат наказвани заради това, че излъчват съдържание, което не е свързано с видеоигри. Подобно съдържание е забранено до края на 2015, когато сайтът даде старт на Twitch Creative.

“Не наказвай“ списъкът беше по-скоро „не наказвай този канал за X [действие]”, коментира пред изданието бивш служител на сайта. „В основни линии, това беше начин да се алармират администраторите, че има споразумение между сайта и този канал относно конкретни неща. Често това беше да се позволяват неща, които днес наричаме „IRL стриймове“. Имало е потребители, които ако проявяват грубо поведение е трябвало да бъдат докладвани на определени модератори, а не наказвани директно.

Модерирането в сайта на Twitch се явява източник на противоречия не от вчера. Самият хакер или хакери мотивираха своите действия именно с атмосферата в Twitch и бездействието на администриращите платформата да вземат строги мерки за това. По отношение на наказанията и избрани потребители, загадка си остава случаят с Dr.Disrespect, една от знаменитостите в сайта, който беше наказан мистериозно и без никакви обяснения (поне по неговите думи) през миналата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!