fbpx
3.5 C
София

Съдят Apple, защото не предприема действия срещу измамите с iTunes гифт карти

Най-четени

Заведено е дело срещу Apple в Калифорния, като обвинението е, че компанията не прави достатъчно, за да се бори с измамите чрез iTunes гифт карти.

Според документи, видени от ZDNet, ищците твърдят, че Apple е наясно и умишлено позволява измамите, защото печели пари от откраднатите средства.

Каква е измамата?

Това е класическа, направо клиширана измама, която е факт от много години. Измамниците звънят на жертвата и използват спешен сценарии, в който времето е ключово. Изискват плащане на плащане във връзка с данъчни проблеми,  болнични сметки, гаранции, дългове и сметки. Призовават жертвата да закупи iTunes гифт карта и да предаде нейния номер и PIN като доказателство за плащането.

Най-често жертва стават по-стари хора, които не са наясно, че тези карти важат само за покупка на неща от Apple. Те лесно възприемат картите като стандартен метод за разплащане.

Докато дойде моментът да осъзнаят какво се е случило, измамниците вече са изхарчили парите.

Има три начина, по които измамниците изпират парите

Първият е покупка на Apple устройство – лаптоп, таблет, смартфон или нещо друго. После продуктът се продава с отстъпка и така парите от картата се превръщат в банкноти.

Вторият начин е картите да се използват за покупка на екстри и дигитална валута в различни приложения и игри, създадени от измамниците. Така създават печалба за собствената си компания или компания, с която работят.

При третия вариант, данните от картите се продават на други престъпници.

В делото ще се разглежда въпросът дали Applе, от където със сигурност са наясно с проблема, наистина не правят нищо, за да го предотвратят

Завелите делото смятат, че не е много сложно да се публикува страница с просто предупреждение на сайта на компанията.

„Apple има мотивация да позволява измамите да продължат безпроблемно, защото получава 30% комисионна от всички средства. Умишлено или от нехайство, компанията има важна роля в осъществяването на схемите, неуспявайки да попречи на измамниците да получат истински пари.“, пише в документите.

Ищците твърдят, че въпреки наложения контрол над транзакциите от страна на Apple, компанията „измамно съобщава на жертвите, че 100% от техните пари не могат да бъдат възстановени“.

„Apple задържа 30% от похарчените средства за себе си. Във всеки един момент е възможно тази сума да бъде възстановена. Компанията задържа похарчената част от парите между четири и шест седмици, преди да ги изплати на третите лица. Това значи, че в някои случаи цялата сума може да бъде възстановена.“, казват още те.

Ищците по делото са възрастни хора, над 50-годишна възраст. Търсят обезщетение за загубените пари. Искат и нареждане на съда, което да накара Apple да блокира изплащането на пари към разработчици, които са асоциирани с измамите.

Според оплаквания към Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) и статистики, измамите с гифт карти на Apple са оценени на $1 милиард.

Според доклад на FTC от 2018 година, четвърт от жертвите, които са докладвали за измама, е трябвало да предоставят код на гифт карта. От всички измами чрез такива карти, 23.7% включват картите на гиганта от Купертино.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини