14.4 C
София

Шест алтернативи на CCleaner за Linux

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Много потребители с Windows, за оптимизация и почистване на своята операционна система, използват популярната програма CCleaner. Нека да разгледаме какви са нейните аналози за Linux.

Има една много разпространена категория програми, които могат да се видят инсталирани в редица Windows компютри, които се използват за оптимизация и почистване на операционната система. Едно от най-популярните приложения от този тип е CCleaner, която е популярна и мощна програма за почистване на Windows, предлагаща най-разнообразни възможности – търсене и премахване на ненужните и излишни файлове, личната информация, кеша на браузъра и неговата история, освобождаване на дисково пространство и осигуряване на по-висока конфиденциалност.

За съжаление няма версия на CCleaner за Linux и ако наскоро сте се прехвърлили от Windows към Linux, вероятно си задавате въпроса, какъв софтуер може да се използва за същите цели. Тук ще се спрем на шестте най-добри алтернативи на CCleaner за Ubuntu.

BleachBit

BleachBit е мощна и многофункционална програма, която дава възможност за съвсем лесното и бързо почистване на вашата компютърна система, която освобождава значителен обем дисково пространство и защитава вашата функционалност. Освен версия за Linux има и BleachBit за Windows.

BleachBit е съвсем лесна за използване и поддържа 65 езика. Тя помага при почистването на Linux системата, премахва излишните файлове, освобождава дисково пространство, намалява времето за създаването на архиви. Програмата дава възможност за поддържане на конфиденциалността чрез унищожаване на чувствителните данни, като скрива тяхното съдържание и предотвратява възстановяването на изтритите файлове, като записва случайна информация на освободеното от тях дисково пространство.

BleachBit може да работи и от командния ред, което е удобно за всички, които харесват работата с терминала. Поддържат се и скриптове, като по този начин могат да се създават собствени шаблони за почистване на системата.

Stacer

Stacer е оптимизатор на системата и инструмент за мониторинг на Linux с елегантен и интуитивно разбираем графичен интерфейс. Програмата предлага редица полезни функции, каквито могат да бъдат очаквани от един системен оптимизатор и дава възможност за извършването на качествен мониторинг на консумацията на системни ресурси, като всичко се показва много добре в реално време.

Началният екран на Stacer дава достъп до основната системна информация, като оттам може да се изчисти кеша на приложенията, да се анализира натоварването на компютърната система, да се стартират и спират различни системни процеси и още много други. Освен това, тази програма съвсем лесно се инсталира в различните Linux дистрибуции.

FSlint

FSlint е съвсем лесно за използване приложение за търсене и почистване на различен тип боклук във файловата система на Linux. Има графичен интерфейс, но може да работи и от командния ред, откъдето може да се автоматизират най-различни шаблонни операции с помощта на скриптове.

Тази програма дава възможност за премахване на дублираните файлове в Linux, Тя може да намира и да изтрива празните папки, неизползваните временни файлове, повредените файлове и файловете с некоректни имена. FSlint ще ви предложи да изтрие неправилните символични препратки и ще поддържа вашата операционна система винаги чиста. След извършването на тези операции най-вероятно на диска ще бъде освободено много място, което е било претоварено от ненужни и нежелани файлове.

Sweeper

Sweeper е стандартната системна почистваща програма за графичната десктоп среда KDE. Приложението се използва за премахване на нежелателни следи от потребителската активност в операционната система, като по този начин се защитава вашата конфиденциалност и се освобождава място на диска чрез премахване на неизползваните временни файлове. Тази програма може да премахва текстовете бисквити, историята за посещаване на уеб сайтовете, кеша на браузъра, кеша за иконките в браузъра, както и историята за използваните приложения и документи.

Ubuntu Cleaner

Ubuntu Cleaner е съвсем лесен за използване чистач на Ubuntu. Както всички други подобни програми той освобождава дисково пространство и премахва чувствителната лична информация, каквато например се съдържа в кеша на браузъра. Приложението премахва и APT кеша, кеша на иконките, неизползваните програмни пакети, старите Linux ядра, както и старите инсталационни пакети. По този начин той поддържа вашата компютърна система винаги чиста и дава възможност да освободите дисково пространство на своя хард или флаш диск.

GCleaner

GCleaner е логически много добре подредено, съвсем лесно за използване и бързо приложение за Ubuntu Linux и неговите производни. По външния вид си личи, че това е порт на CCleaner, само че доста по-опростен. CCleaner е разработен с помощта на Vala, GTK +, Granite и Glib / GIO. Както всички изброени дотук средства за почистване на операционната система, той защитава вашата конфиденциалност и прави вашия компютър по-бърз и по безопасен за използване.

За съжаление, тази доста удобна и красива програма за почистване отдавна не е обновявана. Ето защо в новите версии на Ubuntu се налага извършването на някои допълнителни действия, за да се осигури нейната нормална работа.

Засега това е всичко. Дотук разгледахме шестте най-добри алтернативи на CCleaner за Ubuntu Linux, които са съвсем лесни за инсталиране от стандартния Инсталатор на пакети, който е наличен във всяка една Linux дистрибуция. Ако знаете някое друго приложение, което си струва да бъде добавено към този списък, споделете го в коментарите, за да умножим познанието.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини