fbpx
18.9 C
София

50 трика за новата iOS 9

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

С всяка нова версия на IOS технологичният гигант Apple предлага нови функции, нови приложения, по-висока скорост на работа и нов външен вид, които са основните причини потребителите да търсят бутона за ъпдейт на операционната система. Промените в софтуера са също толкова вълнуващи, както и новия хардуер и дизайн на устройствата.

 

В iOS 9 има много нови неща за пробване. Основните промени се подразбират интуитивно, но има и малки полезни нововъведения. Новите моменти в iOS 9 могат по-добре да бъдат разбрани чрез представените 50 съвета и трикове.

1. Използвайте личния асистент (Proactive assistant)

Това е услуга, която наблюдава поведението на потребителя, неговото местоположение, използваните приложения и контакти, и му предлага приложения, новини и друго полезно съдържание. Така например, ако първото нещо, което правите сутрин е проверката на електронната поща, а всяка вечер разговаряте с роднини, Proactive assistant ще предложи бърз достъп до електронните адреси, а телефонният номер на роднините ще се показва на първо място.

2. Изключете Proactive assistant

Ако не считате Proactive assistant за полезен, можете да го изключите, като потърсите чрез Spotlight Search настройките (може и чрез Settings > General) и превключите Siri Suggestions. Обикновеното търсене чрез приплъзване надясно на първия начален екран се запазва.

3. Изключете малките буквиВ софтуерната клавиатура на iOS 9 вече има малки букви, а главните букви се показват при натискане на Shift. В iOS 8 буквите са винаги главни и някои потребители се объркват, активен ли е Shift клавишът или не. Изключването на малките букви става чрез Settings > Accessibility > Keyboard и промяна на опцията Show Lowercase Keys.

4. Изключете появата на изскачащи прозорци докато пишетеСензорната клавиатура на Apple има анимирана обратна връзка със изскачащите прозорци, но това не се харесва на някои потребители и може да се изключи чрез Settings > General > Keyboard и превключване на Character Preview.

5. Рисуване, съставяне на списъци и форматиране на текст в NotesВъведено е ново меню за създаване на списък, добавяне на фотография, промяна на форматирането и създаване на бърза скица или рисунка

6. Запис на прикачен файл към бележкатаИнформацията от всяко приложение – карта, препратка или документ, може да бъде прикачена като файл към нова или вече съществуваща бележка. Специалният Attachments Browser подрежда всички прикачени файлове за по-лесно търсене.

7. Информация за транспорта в MapsВъведена е информация за обществения транспорт на много световни градове.

8. Намерете най-близките места с Apple PayПри търсене в Maps се показват най-близките хотели, ресторанти и барове, и при кликване върху тях се появява информация, дали работят с Apple Pay.

9. Планирайте пътуванията сиНе е необходимо да се изчаква пристигането до определено място, за да се планира дълъг маршрут с различен обществен транспорт.

10. Включете режима за по-ниска консумация на електрическа енергия low-powerПо този начин се пести енергия чрез намаляване на производителността и оставяне на заден план опресняването, движещите се обекти и анимирани тапети. При спадане на батерията до 20%, iOS пита дали да не се включи този режим.

11. Персонализиране на NewsСтарият Newsstand е заменен с News, който има възможност за съставяне на персонализирана емисия от стотици информационни източници в Глобалната мрежа

12. Запълни своя WalletWallet е електронен дом за вашите платежни, дебитни и кредитни карти, както и за разплащателните карти, в които се натрупват отстъпките от различни магазини

13. Използвайте виртуални разплащателни картиApple Pay дава възможност за извеждане и използване на разплащателни карти, дори и ако не сте в обсега на NFC четец.

14. По-бързо придвижване по стартираните приложенияВ горния ляв ъгъл на екрана е въведена нова опция „Назад към…“, която връща към предишното приложение.

15. Изкарайте iCloud Drive на началния екранаСтава чрез Settings > iCloud > iCloud Drive и включване на Show on Home Screen

16: Нови системни приложенияВ iOS 9 са добавени Find my Friends и Find my iPhone с по-добра интеграция със Siri. Не могат да се премахват.

17. Премахване на приложения от задълбоченото търсене чрез SpotlightПосетете Settings > General > Spotlight Search, за да изберете кои приложения да бъдат включени в резултатите от търсенето.

18. Създайте напомняне за това, което е на екранаАко търсите на екрана нещо, което сте забравили и искате да си припомните, независимо дали е сайт, среща в календара или друга информация, просто кажете на Siri „Напомни ми за това“. Персоналният помощник ще сканира страницата за съответната информация и ще я добави в Reminders.

19: Търсете фотографии с помощта на SiriSiri може да търси фотографии по дата, място и други критерии

20. Тиха SiriSiri работи чудесно, но понякога не ни се иска да чуваме нейния мелодичен глас. Налична е изцяло нова опция Voice Feedback в Settings > General > Siri за изключване на говора.

21. Търсене в настройкитеСлед въвеждане на няколко букви в екрана с настройките се започва филтриране на показването на стотиците различни параметри

22. Автоматично преминаване към LTE при слаб Wi-Fi сигналВ настройките Settings > Cellular е включен новият параметър Wi-Fi Assist който дава възможност за автоматично използване на LTE връзка при слаб Wi-Fi сигнал

23. Използвайте 6-цифрена паролаИзползването на 6-цифрена парола, вместо старата 4-цифрена става от Settings > Touch ID & Passcode > Change Passcode и след това Passcode Options, и настройте за използване на 6-цифрена комбинация.

24. Бързо изпращане на старите електронни писма в кошаТова е бутонът Trash All, който изчиства всичко от Inbox само с едно натискане

25. Бутон за прикачване на файлове към електронните писмаТова е бутонът Add Attachment, с помощта на който всичко от iCloud Drive изглежда като на персонален компютър

26. Ограничете използването на неизвестните контакти и събитияЧрез Settings > Mail, Contacts, Calendars можете да видите два нови параметъра – Contacts Found In Mail и Events Found in Mail. Изключете ги и това ще предотврати появата на нежелани контакти и събития, които се вземат от различните приложения.

27. Висококачествено стриймванеТова е един нов раздел в Playback и Downloads секцията, който дава възможност за избиране на Hi-Fi качеството на поточната музика.

28. Обновявайте, без да изтривате любимите си приложенияВ iOS 9 е вградена нова функция, която изтрива приложения и данни, и предоставя място за инсталиране на нови ъпдейти. След инсталацията, връща тези приложения и данни.

29. Здравеопазване за бременниНов раздел за жени и девойки за следене на репродуктивното здраве – температури, слуз, графики

30. Използвайте CarPlay без да включвате вашия iPhoneСъвсем нова функция в SDK за производителите на автомобили

31. Забранете отмяната на последното действие чрез разклащане на смартфонаТова става от Settings > General > Accessibility и изключване на Shake to Undo

32. Спрете групирането на известяваниятаДосега имаше само две опции за подреждане на известията – ръчно и по време. Този тромав списък е променен чрез ново подреждане, което може да се избере чрез Settings > Notifications – Recent и Manual. Ще започне да излиза чист списък с известията, който ще ви даде възможност бързо наваксате пропуснатото.

33. Нива на батериитеТова е нов начин за показване на заряда на акумулаторната батерия на смартфона и свързания към него смарт-часовник. Активизира се чрез докосване на екрана Today и се премахва чрез Edit в долната част на екрана и натискане на червения минус.

34. Промяна на скоростта на клиповете със забавен кадансВ iOS 9 тази опция е на съвсем друго място – Settings > Photos & Camera > Record Slo-mo

35. Променете резолюцията на клиповете, които заснематеВ края на настройките на камерата в добавен новия раздел Record Video. Оттам може да се настрои резолюцията и скоростта на заснемане – например 1080р при 60 кадъра в секунда или 720р при 30 FPS.

36. Мащабиране на видеото по време на показванеВ iOS 9 това става като при мащабирането на фотографиите, независимо дали е на пауза или не.

37. Бързо връщане към изображенията в библиотекатаРазглеждането на изображения в iOS 9 е по-бързо, благодарение на един малък жест – сега не е необходимо увеличената на цял екран фотография да достига горния ляв ъгъл, за обратно връщане към албума.

38. Смарт-албуми за фотографиитеВъведени са две нови интелигентни папки – Selfies и Screenshots, в които се записват фотографиите и екранните снимки

39. Бърз избор на групи от снимкиМожете просто да плъзгате пръста си, за да се появят сини маркери за споделяне, преместване или изтриване на изображенията.

40. Скриване на фотографии от библиотекатаСнимките, които не искате да показвате, можете да скриете чрез бутона Share, а оттам чрез бутона Hide в долната част.

41. Персонализирайте вашето слайдшоуСега това става чрез новия бутон Options в долния десен ъгъл на започналото слайдшоу. Може да се променят темата, музикалния фон и скоростта. Има и пет различни прехода между слайдовете.

42. Десктоп-сайт в SafariНатиснете и задръжте бутона за презареждане в адресната лента

43. Забранете бързия достъп до най-често посещаваните сайтовеТова става от Settings > Safari и опцията Frequently Visited Sites, която включва и изключва тази възможност

44. Използвайте две приложения наведнъжМногозадачността на таблетите е подобрена в iOS 9. Плъзнете в десния край на екрана на вашия iPad, за да се покаже новата функция Slide Over за показване на втори екран. Използването на Split View позволява стартирането на две приложения едно до друго.

45. Гледайте видео, докато работите

Докато гледате видео, в долния десен ъгъл на екрана се появява нова иконка, която свива клипа до съвсем малки размери, който се намира над другите програмни екрани и върви, докато обработвате документи.

46. Превърнете сензорната клавиатура на вашия iPad в тъчпадЗаедно с новите опции за клавиатурата на IPad за копиране, изрязване и поставяне, клавиатурата може да се превръща във виртуален тъчпад.

47. Бързо премахване на алармаНов супер удобен жест за изтриване на аларма – просто плъзнете часовника показващ алармата, за да го изтриете.

48. Търсене в страниците на SafariВъведена е нова лента за търсене над клавиатурата. Старият начин чрез адресния ред също работи.

49. Персонализирайте режима Safari ReaderТова е бутон вдясно от адресната лента, които изкарва меню с осем шрифта, два типови размера и четири цветови гами.

50. Регулиране чувствителността на сензорния екранТова е цяла нова секция с име Touch Accommodations, от която може да се променя чувствителността на сензорния екран, игнорирането на многократните докосвания, задаване на по-голяма продължителност на докосването преди разпознаване. Можете да използвате и Tap Assistance.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини