Apple са завели дело срещу израелската компания NSO Group и нейните собственици OSY Technologies, предава Reuters. Обвинението на американската компания е заради доказаното шпиониране над американските потребители на Apple от страна на двете израелски компании. Компанията иска също така от съда да забрани на NSO Group използването на услугите и софтуера на Apple, за да се предотвратят последваща злоупотреба.

Apple се явяват поредната компания, която заявява ясно позицията си срещу действията на NSO Group, след като това направиха Microsoft, Meta (Facebook), Alphabet и Cisco Systems. По-рано този месец САЩ поставиха израелската компания в забранителен списък. Както вероятно си спомняте, това лято излезе пореден доклад за действията на NSO Group, които вече години наред продават своя шпионски софтуер Pegasus на недемократични правителства по целия свят, с който се следят журналисти, опозиционери, политически лидери, правзащитници и др.

NSO са изготвяли инструменти, с които се компрометира защитата на различни устройства и продукти, като продава тези инструменти и знание на правителства по цял свят. Самите NSO Group обаче твърдят, че работят активно по предотвратяването на злоупотреба с техния софтуер.

В заведения от Apple иск към компанията се припомня, че инструментите на NSO са използвани през 2021 в организирани специално за целта кампании за атака към потребителите на Apple и американските собственици на устройства на компанията са следени чрез шпионския софтуер на NSO. Компанията е създала над 100 фалшиви Apple ID профила, за да осъществи въпросните атаки и макар сървърите на компанията да не са компрометирани директно, то те са били манипулирани, така че да спомогнат за тези атаки.

Apple вече обявиха също, че възнамеряват да дарят сумата от $10 млн., както и всички обезщетения за нанесени вреди, които очакват да бъдат отредени от съда в тяхна полза, на Citizen Lab, Университета в Торонто и другите организации, спомогнали да осветлят действията на NSO Group.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари