По време на събитието Build 2018, специалистите на Microsoft съобщиха нещо твърде интересно. Скоро Excel ще има вградена поддръжка на JavaScript.

Потребителите ще могат да задават собствени формули, които ще се съхраняват в обща база формули. След това тези формули могат да се вмъкват в таблиците на Excel и ще се обработват от JavaScript интерпретатор, а не от енджина на самия Excel.

Засега поддръжката на JavaScript в Excel е реализирана само за Developer Preview потребителите. Има версии за Windows и Mac. За да се пробва новата функционалност, потребителят трябва да е участник в програмата Office Insiders.

Тази интересна възможност веднага бе тествана. Присъстващият на конференцията известен специалист Чейз Дардаман (Chase Dardaman) инсталира агента CoinHive за добив на криптовалута. Посетителите се убедиха, че всичко работи нормално.

На изображението се вижда, че CoinHive, работещ в средата на Microsoft Excel Web Content, по време на тестовете е натоварил централния процесор до 206,33%.

Подробният отчет за създаването и работата на PoC експлойта специалистът публикува в своя блог. Той споделя, че засега новата JavaScript функционалност е на бета ниво. Но когато излезе финалната версия, явно ще трябва да се вземат мерки, за да не се допуска стартирането на зловреден код.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари