9.9 C
София

Google анонсира обновените Google Maps и Google Earth

Най-четени

Корпорацията Google анонсира редица нововъведения в своите картографски услуги. Според представителни на компанията, скоро ще бъде пусната финална версия на услугата Google Maps, която няма да изисква връзка с интернет.

В Google Maps и Google Earth ще се използват триизмерни карти, създадени с помощта на аероснимки. Както поясниха от Google, всяка сграда на земята се фотографира от самолет под различни ъгли, след което снимките се „слепват“ с цел създаване на триизмерни обекти. За създаването на 3D-картите в Google се използва специална технология, която създава дълбочина на двуизмерните изображения, заснети от самолет. От компанията съобщиха, че работата над технологията е започнала преди няколко години, но едва сега тя е била усъвършенствана дотолкова, че да може да бъде постигнато приемливо качество на изображението. Услугите ще предлагат много по-високо ниво на детайлност в сравнение със съществуващите 3D модели.

Засега в базата данни на триизмерните версии на Google Maps и Google Earth са включени относително малък брой градове, но корпорацията обещава постоянно да добавя нови населени места. До края на годината броят на градовете, които ще бъдат достъпни в 3D режим, ще нарасне значително. Според мениджъра по разработката на Google Earth Питър Бърч, плановете са до края на 2012 г. 3D картите да покрият площ с население от 300 милиона жители. В крайна сметка в 3D-режим ще може да бъде разгледана на практика всяка точка от планетата, допълниха от компанията.

На въпрос от страна на присъстващите на презентацията журналисти дали Google има собствени самолети, които правят снимки за новите 3D-карти, Бърч отговори утвърдително, като поясни, че компанията е наела флотилия от самолети, работещи само с Google и единствено за този проект.

По време на презентацията Google демонстрира и приложението Google Earth, предназначено за използване с iPad и таблети, работещи под управлението на операционната система Android. То ще позволи детайлен преглед на земната повърхност и населените места в 3D-графика. Първоначално от предимствата на картографската услуга в офлайн режим ще могат да се възползват само собствениците на устройства на базата на Android.

От Google не уточниха точната дата на старта на обновените услуги.

Предишна новинаПърви снимки на Asus Google Nexus?
Следваща новинаTwitter смени логото си
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини