fbpx
5.3 C
София

Google е история, да живее Alphabet

Най-четени

Иво Цеков
Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Google такава, каквато я познаваме, вече не съществува.

Интернет гигантът обяви мащабна вътрешна реорганизация, в резултат на която компанията се трансформира в част от нова „шапка“ с името Alphabet, начело на която застават двамата основатели на Google.

В новото си амплоа Лари Пейдж ще бъде изпълнителен директор на Alphabet, а Сергей Брин – неин президент.

Новата холдингова компания ще включва всички сегашни активи на Google, най-голям от които е самата компания. Неин изпълнителен директор става Сундар Пичай, който досега бе старши вицепрезидент. 43-годишният Пичай започна работа в Google през 2004 г. и последователно бе продуктов мениджър и вицепрезидент, отговарящ за Chrome. Преди днешния анонс той надзираваше Chrome, Android и Google Apps.

Тук не става въпрос само за ребрандиране – по думите на самия Пейдж, „Alphabet Inc. ще замени Google Inc. като търговско дружество, чиито акции се търгуват на борсата и всички акции на Google ще се трансформират автоматично в такива на Alphabet. Отделните дъщерни компании на Alphabet, включително и Google, ще обявяват отделно финансовите си резултати“.

По-нататък Пейдж описва онази част от Google, която застава под шапката на Alphabet, като „олекотена версия“, която все пак ще включва почти всички познати продукти и услуги като Google Now, Google Photos и Google Map. Предполага се, че Android и Chrome ще продължат да съществуват като част от Google; със сигурност YouTube остава там.

Другите инициативи на компанията ще станат дъщерни компании на Alphabet, като всяка ще има собствен изпълнителен директор. Сред тях са научните платформи Life Sciences, Calico и лабораторията Х.

Накрая, Пейдж уверява, че Alphabet няма да замени Google що се отнася до продуктите и названията – с други думи, няма да бъдем потребители на Alphabet Mail или Alphabet Chrome.

Веднага след този анонс акциите на Google – или пък вече трябва да кажем „на Alphabet“ – скочиха с повече от 5 процента.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини