fbpx
0.3 C
София

Google навърши 13 години

Най-четени

Информационният гигант Google има рожден ден днес. Компанията, която промени световната мрежа и начина, по който се организира информацията в нея, навършва 13 години – време, изпълнено с успехи и много завоювани територии. Днес Google се занимава с широка гама от дейности, много от които не са пряко свързани с интернет, информира Mashable.

На 4 септември 1998 година Лари Пейдж и Сергей Брин основават корпорация с името Google. Стартовият им капитал е сто хиляди долара, които са дадени от инвеститор. Това, което събрало Пейдж и Брин заедно, било желанието да се създаде надежден метод за извличане на полезната информация от океана с данни в световната мрежа. Популярните към този момент търсачки страдали от много недостатъци и намирането на полезната информация в тях било много трудно и почти невъзможно. Тогава доминирали директориите с ръчно избрани сайтове, а това не бил достатъчно ефективен метод за управление на информацията в такава динамична среда като интернет.

Създателите на Google се срещнали през 1995 година в Станфорд и година по-късно създали своята първа търсачка, наречена BackRub. За щастие на целия свят, те скоро решили да сменят името на проекта си, както и да премахнат странното му лого. Новото име Google било вдъхновено от думата „googol”, с която се означава числото 1, последвано от сто нули. Зад символиката на новото име се криело желанието да бъде осигурен лесен достъп до безкраен брой уеб ресурси.

13 години по-късно корпорацията е лидер в основните области, където работи, а името Google е синоним за бързо намиране на търсената информация от всякакъв род.

Малко известен факт е, че освен в търсенето на информация в интернет Google има принос и в изхранването на 200 кози, плюс техния пастир. За да поддържа тревата около централата си, Google плаща разходите около стадото с кози, което пасе и така гарантира хигиената в района.

До 31 март 2001 година логото в началната страница на търсачката не е било центрирано, а е било подравнено отляво. За известно време, през 1998 година, в него дори е имало удивителна, подобна на тази в политематичния портал Yahoo.

Първият офис на Google се е намирал в калифорнийски гараж. По това време бета версията на търсещата машина е регистрирала по около 10 хиляди заявки дневно. Едва след една година Лари Пейдж и Сергей Брин са успели да се преместят в истински офис.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Freem@n
10 години

Интересно!

ftpkid
ftpkid
10 години

Честит рожден ден Google! :clap: :clap:

Нови ревюта

Подобни новини