fbpx
15.3 C
София

„Google“ е най-търсената фраза в Bing? Означава ли това, че наистина потребителите не желаят да използват други търсачки?

Най-четени

Google заяви, че най-търсената фраза в нейния най-голям и пряк конкурент в онлайн търсенето, търсачката Bing на Microsoft, е именно името на Google. Обяснението за това поведение е, че Bing е търсачка по подразбиране в браузърите на Microsoft, които идват заводски инсталирани в Windows, както и в приложенията за търсене на информация в интернет и Cortana. Аргументът е, че потребителите, които все още не са успели да сменят търсачката по подразбиране на Google, достъпват до нея, търсейки я в Bing.

Това изказване на компанията дойде в рамките на изслушване в съда, тъй като Google обжалва наложената ѝ глоба от 4,3 млрд. евро от Европейския съюз за злоупотреба с пазарна власт. ЕС обвини Google, че използва високия успех на мобилната си операционна система Android на пазара на смартфони, за да превърне Google в търсачка по подразбиране за всички устройства, с което е успяла да развие толкова добри позиции на пазара. От Google обаче казаха, че слугата им просто е най-популярната и желана от потребителите.

„Представихме доказателства, показващи, че най-често срещаната заявка за търсене в Bing досега е била „Google”, каза адвокат Алфонсо Ламадрид пред Общия съд на ЕС, както първо съобщиха от Bloomberg. „Хората използват Google, защото го избират, а не защото са принудени.“, допълва още той.

„Пазарният дял на Google в общото търсене е в съответствие с проучванията на потребителите, показващи, че 95% от потребителите предпочитат Google пред конкурентните търсачки.“

През 2018 г. се водеха три антимонополни дела срещу Google от страна на Европейската комисия. Въпреки това, делото за монополизъм и злоупотреба с господското положение на компанията в сектора на мобилните операционни системи беше разгледано като най-тежко, тъй като ЕС се вълнува най-силно от обстоятелствата по задушаване на конкуренцията. Google качва много повече рекламни обяви в новите приложения за смартфони, в сравнение с другите компании. А това се счита за монопол и незачитане на конкуренцията.

Аргументът, че потребителите на Google избират услугите ѝ, е ключова част от обжалването за рекордната глоба, наложена през 2018 г. По това време шефът на Google Сундар Пичай написа в официалния блог на операционната система Android, че компанията е успяла да „създаде по-големи възможности за избор за всички, а не да ги ограничи“.

Припомняме, че наложената тогава глоба беше в резултат на продължителен процес на разследване на потенциално монополното поведение на Google относно собственото ѝ приложение за търсене и Google Maps, но сумата на глобата беше определена като рекордна от мнозина.

Но наистина ли „Google“ е най-търсената дума в Bing?

Що се отнася до търсенията от САЩ от 2021 г., отговорът е не. Най-търсената дума в САЩ в търсачката е била „Facebook“, като Google се нарежда едва на трето място. По отношение на данните за търсенето в световен мащаб обаче, твърденията на Google са верни и наистина Bing е използвана активно от потребителите именно за достъпване до Google. Това става ясно от статистиката за най-търсените думи и фрази в търсачката на Microsoft за миналата година. Тези резултати се подкрепят не само от сведенията от 2021 г., но и от предишни години.

Но валиден ли е аргументът на Google?

Но Маргрете Вестагер, тогава комисар на ЕС по въпросите за конкуренцията, каза, че Google е накарала производителите на устройства с Android да инсталират предварително приложението за търсене на Google и уеб браузъра Chrome – като дори е платила на някои производители, за да го направят единственото предварително инсталирано приложение за търсене, което според нея до голяма степен е повлияло върху лидерските позиции на пазара на търсещите машини, които Google има.

Въпреки това, някои защитници на Google казват, че е трудно компанията да не предложи тези свои услуги в собствената си операционна система, като не смятат, че тя трябва да носи отговорност за това. В крайна сметка, те се аргументират, че производителите не са забранявали инсталирането на друго приложение за търсене. Подобни обвинения за монополизъм се отправят и към Apple в собствената ѝ операционна система, тъй като компанията също предлага инсталирани по подразбиране собствените си браузъри и всички други приложения – като навигация, Apple Music и т.н., но разликата е, че операционната система на Apple никога не е предлагана за други устройства, за разлика от Android, като производителите в повечето случаи заплащат сравнително ниски лицензни такси за използване на операционната система, които вкарват в крайното ценообразуване на устройствата си, които цени клиентите плащат. За сметка на това обаче, Apple винаги е имала строги политики за това, което потребителите да могат да инсталират на собствените си устройства, като на смартфоните ѝ могат да бъдат инсталирани единствено приложения, одобрени и качени в магазините на App Store.

ЕС и регулаторните органи по въпросите за монополизма по целия свят отдавна обръщат значително внимание и на поведението на Apple по отношение на своите продукти, но истинският фокус към търсачката на Google остава, защото в продължение на почти две десетилетия от нейното представяне на пазара, тя остава на практика единствената силно популярна търсачка, като дори най-близките по популярност и статистиката на използванията, до нея конкуренти са значително далеч от завидните ѝ резултати. През годините обвиненията за монополизъм срещу Google не са спирали, независимо за кои сектори става въпрос, или за коя точно практика на технологичния гигант.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини