Една от многото причини, поради които компютърните потребители избират Линукс пред Windows се крие в свободата и избора, който дават свободните дистрибуции – средата, инструментите и софтуера, които искате да присъстват на системата зависи от вас, чувството за контрол над твоя собствен компютър винаги ще е това, което привлича потребителят тук. Администриращите една от най-популярните дистрибуции – Linux Mint – обмислят нещо, което може да не се хареса на всичките им потребители.

През февруари Linux Mint, една от най-използваните днес Линукс дистрибуции публикуваха нещо като статистика, от която излиза как виждате ли потребителите на дистрото имат навика да не налагат обновления, и как 30% от тях използвали версия 17.х (версия на повече от две години) на Mint в една статистика, която е леко май стъкмистика, ма нейсе.

„Тези статистики, идват от два различни източника, и двата доста ненадеждни… и както виждате има голяма дупка между пет и 30, но и двете числа разказват една и съща история. Нула процента би трябвало да използват Linux Mint 17.x! Всичко над това число не е добре – независимо дали е пет процента или 30“, нравоучителства по това време водещият разработчик на Mint Клеман Льофевр.

Браян Фаджоли от BetaNews налива масло в огъня, размахвайки пръст:

„Това показва, че не всички Линукс потребители са отговорни, нито пък са по-знаещи от тези на Windows по отношение на компютърната поддръжка“, пише назидателно той и само не добавя едно „Ядец!“. Миналата седмица Льофевр се появи в блога на компанията да сподели във връзка с посочената статистика, че ще настъпят някои промени в мениджъра на обновления на Mint, като той ще стане малко по-настоятелен от преди. Не, Mint няма да става Windows 10 спокойно. Съжалявам, Браян.

Със следващата версия на ъпдейт мениджъра, той не само ще търси за налични обновления, но и ще използва данните, идващи от системата, за да засече случаи, в които дадени обновления биват пренебрегвани от потребителя. Сред другите данни, които ще бъдат наблюдавани ще е това например кога е било наложено последното обновление и кога пакетите на системата са получили ъпгрейд, колко дни е било показвано съобщение за налично обновление без то да е наложено и др. „В някои случаи, мениджъра на обновления ще ви напомня да наложите обновленията. В някои случаи той може даже да настоява за това. И все пак, не искаме да излезем тъпи и да ви пречим на работата. Това се прави, за да ви помогне. Ако сте избрали да правите нещата по вашия си начин, системата ще засече определени модели на поведение и употреба“, пише Льфевр, който допълва, че системата ще може да се конфигурира по различен начин от този, в който идва по подразбиране. „В Linux Mint, ние спазваме ключови принципи. Един от тях е, че това е вашия компютър, не нашия“, добавя Люфевр.

И… не, не мога да не се върна на Фаджоли, който е поставил в началото на материала си снимка на момиче пред компютър, което си бърка в носа. Вероятно потребител на Mint? В края на статията даже е извадил и значението на английската дума insist („настоявам“) с първо обяснение „настоявам нещо по силов начин, не приемайки отказ“. Не, Браян, нищо такова не пише Льофевр, а тъкмо обратното подчертава.

„Вижте, потребителите на Mint често действат безотговорно и ако принудителните обновления ще ги защитят, може би това е допустимо“, пише той, което ако не е с ирония, то най-вероятно си е бъркал в носа докато твори. Линукс не е Windows, господин Фаджоли. И няма да бъде.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари