В края на миналата седмица ви съобщихме за това, че създателите на Firefox, Mozilla заявиха, че спират да рекламират продуктите си в социалната мрежа Facebook. Причина за това е разбира се скандалът около Cambridge Analytica и SCL. Ходът бе логичен с оглед на това, че Mozilla винаги са афиширали, че уважават личното пространство на своите потребители и тяхната сигурност. Facebook, от друга страна са известни, че никога не са зачитали свободата на потребителите си и в тази връзка кой знае защо въобще Mozilla е била партньор на компанията, но това е друг въпрос.

От години се знае, че Facebook след уеб активността на потребителите си извън страницата на мрежата. И даже следи хора, които не са потребители на Мрежата. Mozilla взема мерки срещу това. Тази седмица компанията анонсира появата на Facebook Container – приставка, с която Facebook ще ви следи далеч по-трудно какво правите на другите сайтове.

Най-известният начин, по който социалната мрежа следи действията ви е посредством бутона Like, който присъства в толкова много сайтове днес. И тук идва мястото на въпросната приставка. Тя действа като изолира вашия профил във Facebook от уеб пътешествията ви.

Когато инсталирате Facebook Container, всички бисквитки, свързани с Facebook от вашия браузър и информация биват изтрити. Когато следващият път искате да се впишете в регистрацията си в мрежата, табът, в който набирате името на сайта се оцветява в синьо, което е и „контейнера“, изолиращ вашата активност от всевиждащите очи на Марк Зукърбърг. Ако искате обаче да Like-нете нещо на различна страница от тази на Facebook, то страницата се зарежда в контейнера, т.е. се свързва в профила ви. Приставката ви предпазва от пасивното следене на Facebook,уточняват от VentureBeat.

„В монента тече важен разговор относно властта, която компании като Facebook имат над живота ни. Тези бизнеси са изградени на основата на технологични платформи, които са толкова сложни, че е неразумно да очакваш потребителите да разберат напълно последствията от взаимодействието с тях. В качеството си на потребител на Интернет, вие заслужавате да се чуе гласа ви и би трябвало да използвате Мрежата, както желаете“, обяснява при анонса на приставката Ник Нгуен, вицепрезидент за Firefox.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари