fbpx
13.9 C
София

NIST анонсира появата на SHA-3

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Националният институт по стандартизация и технология на САЩ (NIST) издаде финалната версия на SHA-3 (Secure Hash Algorithm) стандарта, следваща версия на инструмента за обезопасяване целостта на електронната информация.

След деветгодишна подготовка, NIST издава SHA-3, който е първият хеш криптографски алгоритъм, при който е използвана публична подкрепа и е изграден след конкурс, в който участват 64 предложения от целия свят. Новият стандарт – Federal Information Processing Standard (FIPS) 202, SHA-3 Standard: Permutation-Based Hash and Extendable-Output Functions, както е неговото пълно описание – е вече достъпен за свободно сваляне от сайта на NIST.

Хеш алгоритмите са особено полезни в днешната обстановка на електронни комуникации. Те помагат за преобразуването на дигитално съобщение в своеобразно „цифрово обобщение на дигиталното съобщение“, използвано при подписване на цифрови сертификати и в други случаи (като например защитена организация на личните ви авторизационни данни от страна на поддържащите интернет ресурси). Освен това, тези алгоритми се използват при защитата на каналите на софтуерните обновления, което осигурява уверението, че процеса по доставяне на пакетите не е пресичан от трети страни.

Новата версия на стандарта не е много по-различна от предложението, пуснато за коментар през май миналата година. Той се основава на семейство от функции, базиращи се на Keccak, алгоритъма избран от NIST след проведено проучване и дискусия от от членовете на организацията. SHA-3 не е единственият сигурен стандарт, одобрен от NIST. SHA-2, одобрен от организацията през 2002 г., остава надежден и сигурен все още.

„SHA-3 е доста по-различен в своя дизайн в сравнение с SHA-2. Той не служи да замени SHA-2, който не демонстрира някакви проблеми, но представлява своеобразен бекъп. Разработката на нов стандарт отнема години и искахме да се подсигурим в случай, че се случи нещо“, споделя Шу Джен Чанг от NIST. Той споделя, че идеята на организацията е двата стандарта да се допълват един друг, предлагайки по-богат избор от възможности на дизайнерите на хардуерни и софтуерни продукти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини